Kurt Kobejn - sva nesreća sveta u duši dečaka

20 Feb 2015
2580 pregleda

20. februar je dan kada se prisećamo jedne od najvećih rok legendi, frontmena benda Nirvana, koji će u sećanju ostati mnogim generacijama. Kurt Kobejn (Kurt Cobain), muzički idol devedesetih, je rođen na današnji dan 1967. godine u Aberdinu (SAD).

Kurt Kobejn - sva nesreća sveta u duši dečaka

Prekretnica u njegovom životu desila na 14. rođendan, kada na poklon dobija gitaru, nakon čega se strastveno prepušta muzici. Još kao dečak, pokazao je interesovanje za umetnost i muziku. Da je bio izuzetan muzički talenat, govori i činjenica da je klavir naučio da svira po sluhu, bez klasičnog obrazovanja. Nažalost, još kao dečak je bio je jedan od one nesrećne dece čiji roditelji nisu živeli u slozi, te je bio primoran da bude svedok njihovih svakodnevnih svađa. Traume iz detinjstva, koje su kulminirale mučnim razvodom roditelja, ostavile su na njega neizbrisiv trag. U jednom od kasnijih intervjua, Kobejn je o ovom periodu svog života rekao:

„Sećam se da sam osećao stid. Bilo mi je neprijatno i ispred roditelja. Nisam mogao da budem sa svojim prijateljima u školi, jer sam očajno želeo da imam onu klasičnu, tipičnu porodicu, sa ocem i majkom. Želeo sam sigurnost koju mi oni više nisu pružali, što dugo nisam mogao da im oprostim.”

Život mladog Kobejna počinje da se menja kada je u srednjoj školi počeo da sluša pank-rok. Počinje da vodi sve burniji život koji ga vodi nizbrdo. Postaje rob dva opaka poroka: alkohola i droge. U ovome nije mogla da ga zaustavi njegova majka, koja je i sama robovala istim porocima.

Spas je bio u muzici. Dok je njegov lični život bio u previranju, Kobejn niže profesionalne ispehe. Rok bend Nirvana tokom turbulentnih devedesetih, puni naslovnice poznatih magazina, i penje se na visoko prvo mesto muzičkih top lista. U ovo vreme Kurt započinje emotivnu vezu sa Kortni Lav, sa kojom u avgustu 1992. dobija ćerku Fransis Bin Kobejn.

„Ne mogu da verujem koliko sam sada kao otac srećniji, ponekad čak i zaboravim na muziku i činjenicu da sam deo benda. Znam da zvučim patetično, ali svega bih se odrekao samo da budem sa ćerkicom i suprugom.”

Nirvana je poslednji rock bend koji je stvarno uzdrmao muzičku scenu i uspeo da nadvlada mainstream. Da li su pobornici muzičkog pravca koji je dominirao iz ovog grandž benda bili fasciniraniji andjeoskim licem Kurta Kobejna ili tekstovima pesama koji su odisali pritajenim sarkazmom sa jasnom porukom, teško je reći.

Grad Sijetl će zauvek biti upamćen po Kurtu Kobejnu, talentovanom muzičaru buntovničkog duha, koji je na žalost veći deo svog života bezuspešno pokušavao da se izbori sa depresijom i krhkim fizičkim zdravljem. Put poroka koji je odabrao nije bio najsrećniji, i odveo ga je na onaj svet, gde se pridružio slavnim članovima Kluba 27, gde su ga čekali Dženis Džoplin, Džim Morison, Džejms Din, i drugi talentovani i uspešni mladi ljudi, za koje je 27. godina bila kobna.

U čast muzičara koji je iza sebe ostavio prava remek-dela alternativne grandž muzike, poslušajte pesmu koja je obeležile devedesete:

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

1 komentara

 
renea cobain, 03 May 2019

Kurt cobain je biò za mene gospodin savrseni muskarac mojih snova i najveca ljubav moga zivota kojeg sam voljela od pocetka do kraja uvijek i zauvijek sve dok me ima dok zivim i dok postoji sjecanje na njega ja cu ga zauvijek voljeti r.i.p.kurt cobain zauvìjek tvoja renea cobain

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru