Meksiko - svet imućnih i siromašnih

26 Aug 2014
578 pregleda
Meksiko - svet imućnih i siromašnih

Jasna podela između bogatih i siromašnih je jedna od odlika gradova Južne Amerike. U želji da to promeni, Banamek banka iz Meksiko sitija je pokrenula kampanju Izbrišite razlike.

Angažovan je umetnik Oscar Ruíz, fotograf i pilot helikoptera, koji se nakon dva leta iznad Meksiko Sitija vratio sa fotografijama koje govore više od reči. Cela kampanja je sažeta u četiri slike koje spajaju bogate rezidencije i ruševine, kuće okružene travnjacima i skupove sivih oronulih zgrada. Veoma često, ove dve gradske oblasti deli visoki tanak zid, pa izgleda kao da su fotografije izmenjene u Photoshopu. Upravo iz tog razloga, i činjenice da se na kulturi stanovanja u Meksiku dugo ništa humano nije uradilo, kampanju prati dvosmisleni moto:

„Ove slike nisu modifikovane. Vreme je da to promenimo“.

Skoro 46% populacije Meksika živi u siromaštvu, a državu prati jedna od najvećih stopa nejednakosti u svetu. U Meksiko Sitiju, najsiromašniji od 20 miliona stanovnika nemaju pristup pijaćoj vodi, niti osnovne higijenske instalacije u svojim domovima.

Iako je zamišljena samo kao reklama za razvojni program banke, kampanja Izbrišite razlike (Erase the Difference) je izazvala veliku pažnju i postala predmet javnih diskusija sa pitanjem: Može li rušenje fizičkih pregrada između bogatih i siromašnih pomoći da se malo blagostanja prelije preko grubo postavljene granice između onih koji imaju sve i onih koji nemaju ništa?

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru