Janicio, ostrvo čuvara istorije Meksika

10 Nov 2014
Autor Mirjana
285 pregleda

Na živopisni Janicio, jedno od pet ostrva u meksičkom jezeru Pátzcuaro, stiže se nekon kratke plovidbe čamcem. Postalo je čuveno po svojim ribarima, koji koriste neobične leptir-mreže u ribolovu na belu ribu od koje se spremaju lokalni „pescado blanco“ specijaliteti.

Janicio, ostrvo čuvara istorije Meksika

Ribarenje je ovde još uvek osnovno zanimanje, ali se stanovništvo koga većinom čine Taskan Indijanci sve više oslanja na turizam. Čuveno leptir-ribarenje danas se izvodi mnogo ređe nego ranije. Ova vekovna tradicija oživi najčešće tokom Karnevala Svete nedelje i bdenja za Noć mrtvih, kada ribari vade svoje stare mreže i noć provode ribareći na jezeru u čamcima osvetljenim svećama.

Pored tradicionalne tehnike ribarenja, ostrvo Janicio je čuveno i po impresivnom spomeniku Hozeu Maria Moralesu (1818-1894), vojskovođi i zakonodavcu koji se borio u Argentinskom građanskom ratu i Ratu Trojnog saveza, poznatijem kao Paragvajski rat. Spomenik velikom heroju meksičke nezavisnosti je podignut 1933. godine na najvišoj tački ostrva i sa 40 metara visine apsolutno dominira okolinom.

Unutrašnost spomenika je dekorisana muralima koji prikazuju slike iz Moralesovog života, a do samog vrha se stiže unutrašnjim stepenicama koje vode do uzdignute pesnice u kojoj je smešten vidikovac. Posetiocima se sa vrha spomenika pruža spektakularan pogled na ostrvo, jezero i okolinu.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru