Cenzura priča pogrešnu priču

20 Mar 2015
145 pregleda

U društvu gde je protok informacija slobodan pokreću se debate i pronalaze se rešenja. U suprotnom, cvetaju zloupotrebe, korupcija i obmana.

Cenzura priča pogrešnu priču

Kada informaciju zameni tišina, tišina je laž. U njenom vakuumu se kreiraju lažne informacije, nagađanja i pretpostavke. Pre nekoliko godina, firma Ogilvy & Mather je za Reportere bez granica osmislila zabavnu kampanju „Cenzura priča pogrešnu priču” (Censorship tells the wrong story) koristeći pikselizaciju fotografija državnika snimljenih na javnim nastupima i tokom diplomatskih susreta.

Sugestivno zamućujući ključna mesta na fotografijama, autori su ponudili ceo spektar pogrešnih zaključaka koji nastaju kao rezultat uskraćivanja tačne i precizne informacije.

„Ne plašimo se da poverimo narodu neprijatne činjenice, strane ideje, tuđe filozofije i vrednosti koje nudi konkurencija. Nacija koja se plaši procenjivanja istine i laži na otvorenom tržištu je nacija koja se plaši svog naroda.” - Džon F. Kenedi, na proslavi 20. godišnjice Glasa Amerike, 26. februara 1962. godine.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

1 komentara

 
Sopček Đura, 28 Mar 2015

Izjava Džona F.Kenedija na proslavi Glasa Amerike je više nego inspirativna! Iskreno se nadam da će za nekoliko decenija veći deo naše planete imati slično mišljenje? Bio bi to pravi putokaz u sretniju budućnost...

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru