Matematika kroz online igrice

05 Dec 2013
Autor Tea
1191 pregleda
Matematika kroz online igrice

Ideju da se obrazovanje u školi sprovodi kroz igru, Zoran Popović je realizovao kroz veoma ozbiljne kompjuterske igrice koje su doprinele da deca zavole matematiku. Za svoj rad je dobio pohvale od kompjuterskog maga Bila Gejtsa.

U želji da kroz igru iskoristi potencijal koji pruža matematika, Beograđanin Zoran Popović je pre tri godine sa profesorem biohemije Dejvidom Bejkerom napravio igricu Foldit u kojoj igrači treba da osmisle formulu proteina savijajući i reanžinirajući amino kiseline u nove oblike. Kako su pobednici u ovoj igri oni koji na kraju naprave najbolji molekul, i sam je bio iznenađen kada je shvatio da su igrači vremenom razvili veoma kompleksne proteine koji bi mogli da dovedu do otkrića novih lekova i organskih materijala.

Nekadašnji đak IX beogradske gimnazije je, uvidevši da kompjuterske igrice direktno utiču na decu da zavole matematiku, nastavio da razvija ideju da se kompletno obrazovanje u školi sprovodi kroz igru. Kao metod učenja matematike u šestim razredima osnovnih škola njegova igrica se prijenjuje za sada u Sijetlu, ali prema najavama već naredne godine će je u plan i program uvrstiti još neke američke škole kao i neke škole u Brazilu.

Povodom Zoranovog rada, nedavno se oglasio i osnivač “Majkrosofta” Bili Gejts, koji na društvenim mrežama retko hvali druge. On je na Tviteru napisao kako je Zoran uspeo da natera studente da zavole matematiku tako što ju je pretvorio u igru.

Osamdesetih godina prošlog veka, Zoran Popović je emigrirao u SAD gde je magistrirao i doktorirao računarstvo. Danas je kompjuterski naučnik sa Univerziteta Vašington i šef Centra za igračku nauku.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru