Zanimljiva matematika - π

12 Feb 2013
1281 pregleda

gost autor: Branislav

Svi smo čuli za broj π (pi), iracionalan broj sa beskonačno mnogo decimala koje se ne ponavljaju, a približna vrednost u praksi mu je 3.14. Trenutno je izračunato oko 10 triliona decimala, a evo interesantnog načina da nađete približnu vrednost pomoću jednostavnog eksperimenta.

Zanimljiva matematika - π

Za eksperiment je potrebna ravna površina i gomila šibica ili igala. Šibice prebrojte pre početka eksperimenta. Na površini nacrtajte prave paralelne linije koje su jedna od druge udaljene dve dužine šibice, a onda sve šibice samo nasumično razbacajte po toj površini. Sada treba prebrojati koliko ima šibica koje dodiruju linije, a količnik ukupnog broja šibica i tog broja je tražena vrednost, koja teži broju π.

Dobijanje broja se zasniva na verovatnoći da šibica padne na liniju, zato se nikada ne može dobiti tačna vrednost, kao ni pri merenju bilo čega. Što više šibica je u igri, rezultat ce sve više težiti π.

Problem u osnovnoj formi je postavio Georges-Louis Leclerc, Comte de Buffon, matematičar i kosmolog iz 18. veka.

One koje zanima kako to izgleda kroz formule, mogu da pogledaju na ovom linku.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru