Mali vodič kroz Veneciju

25 Jul 2012
Autor S*N*
3119 pregleda

Želite romantični vikend sa voljenom osobom ili možda porodično uživanje u nekom evropskom gradu? Moj predlog je definitivno Venecija.

Mali vodič kroz Veneciju

Venecija je jedinstven grad na svetu, smešten na 118 malih ostrva. U ovom čudesnom gradu na vodi, bez ulica, niko ne može ostati ravnodušan. Grad nudi prelepu arhitekturu ispresecanu mnogobrojnim uskim kanalima. Elegantne gondole mame turiste ali one nisu ni malo jeftine. Za 45 minuta vožnje (priznajem sa veoma zgodnim gondolijerom) treba izdvojiti od 100-120 €. Pogađanje i spuštanje cene ne prolazi, jedino što možete izvući je popust od 30€ uz račun iz određenog restorana. Inače, legenda kaže: Zaljubljeni par koji se poljubi baš u trenutku kada gondola prolazi ispod "Mosta uzdisaja" ostaće zauvek zajedno. Ako je tako, vredi platiti.

Pod obaveznim obilaskom spada i Duždeva palata, Trg i crkva Svetog Marka, zvonik, satna kula, crkva Santa Maria Della Salute koju je u svojoj pesmi opevao naš čuveni pesnik Laza Kostić.

Na trgu Svetog Marka kažu da ima oko 200 000 golubova. Prelepi, mirni, ne plaše se turista. Ali, od skoro je Italija zakonom zabranila njihovo hranjenje i kazna u Veneciji za taj prekršaj iznosi 500€.

Nakon dobrog razgledanja, fotografisanja i uživanja vreme je da popijete njihovu čuvenu kafu. Uvek savršenog izgleda (pena je obično u obliku srca) i savršenog ukusa prosto da ne žalite što ste je platili oko 10€.

Popiti kafu, odmoriti i kartu Venecije u ruke. Nikako bez nje jer su ulice jako slične i možete lako da se izgubite. Ja sam ranije čula a onda i doživela da pravu Veneciju možete da osetite tek kad se izgubite. U centru zbivanja je gužva, turisti, prodavci. Hodate desnom stranom jer se levom užurbano kreću građani koji pokušavaju da žive normalnim životima. Zalutati... prava stvar! Tek po koji prolaznik, turista nema. Čuje se pesma ptica, voda žubori, oseća se miris domaće italijanske kuhinje. Može se naći i po koji golub na oknu prozora. Od te lepote staje dah... Zaboravljaš na sat i bol u nogama. To je tako obična a tako posebna Venecija.

Ipak, dođe vreme povratka. Tada samo bez panike prihvatite taj put. Na karti će to zasigurno izgledati dalje nego što stvarno jeste.

Kada se umorite od razgledanja i fotografisanja svakog ćoška svakako ćete ogladneti. Moj predlog je da jedete nešto "s nogu" jer ta ista hrana će u restoranu koštati mnogo skuplje. Za taj novac bolje kupite neku prelepu masku ili komad Muranskog stakla.

Ako idete sa organizovanom grupom ostaće taman toliko vremena da sednete na klupicu okrenutu ka moru i da se prepustite osećanjima... Puni utisaka idete dalje, brodić odlazi, udaljava se a Kraljica Jadrana kao da biva čarobnija i lepša.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

6 komentara

 
Nevena, 25 Jul 2012

Simpatican opis, pohvale. Uspela si docarati Veneciju onakvu kakva je. Lepa je ali je po meni previse "vodena". Trg San Marka je uvek poplavljen a ako nemas cizme da gacas po vodi onda ides nekim konstrukcijama koje su postavljene po trgu pa to malo ruzno izgleda.

Odgovori
 
S*N*, 25 Jul 2012

Hvala na pohvalama. Žao mi je ako si imala takvo iskustvo i što nisi mogla da se prepustiš čarima i lepoti zbog vremenskih uslova. Sigurno je to bila posledica jakih kiša. Ja sam bila u maju i nemam takvo iskustvo. Nigde vode a ni čudnog mirisa o kome sam čitala na forumima. Imam prijatelje koji su bili u februraru i oni takođe donose fenomenalne utiske sa Karnevala. Više sile su to na koje ne možemo da utičemo. Hvala na čitanju.

Odgovori
 
AFRODITA 10.02., 26 Jul 2012

Krasno ..hvala, za sada moja neostvarena želja...Venecija, ali nadam se da ću uskoro biti tamo

Odgovori
 
S*N*, 27 Jul 2012

Hvala :) Očekujem te sa utiscima :)

Odgovori
 
Zaratustra, 02 Aug 2012

Ah, nisam znala da je voznja kanalom toliko skupa! Dobro, sad sam pripremljena :) Zaista, poseta Veneciji bez voznje, skoro da nema smisla :)

Odgovori
 
S*N*, 03 Aug 2012

Slažem se sa tobom :) Preskupo jeste ali je poseban doživljaj i neverovatan osećaj :)

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru