Eurotunel (La Manš)

24 Jul 2012
Autor Kalina
4074 pregleda

Ako se plašite vožnje avionom ili brodom, a imate želju da posetite Veliku Britaniju, Eurotunel je savršena opcija da stignete tamo. Eurotunel se postavljen ispod kanala La Manš koji se nalazi izmedju Velike Britanije i Francuske. Tunel je pušten u rad 1994 godine, a ideja postoji još od davne 1802. godine.

Eurotunel (La Manš)

Tokom 19. i 20. veka više puta je iznošen predlog o izgradnji ove saobraćajnice, ali se nije realizovao. Tek 1981. godine je potpisan dogovor izmedju vlada Velike Britanije i Francuske da se započne sa izgradnjom tunela.

Izgradnja je započeta 1988. godine. Iskopano je 11 tunela, da bi u funkciji ostala samo dva kojima se kreće železnica. Izgradnja je koštala 4.600 milijardi funti, što bi iznosilo oko 11 milijardi u današnje vreme. 15000 ljudi je radilo na izgradnji tunela sa dnevnim troškovima preko 3 miliona funti. Deset radnika od kojih su osam bili Britanci izgubili su život tokom izgradnje. Tunel su svečano otvorili Kraljica Elizabeta II i tadašnji predsednik Francuske Fransoa Miteran.

Tunel se nalazi na 75 metara ispod nivoa mora, a dugačak je 50,5 km. Početna tačka je u gradu Folkestoun, u grofoviji Kent u Velikoj Britaniji, a završava se u Francuskoj u gradu Pas-De-Calais kod Calais-a, u Severnoj Francuskoj. Sa jedne strane na drugu se stiže za 35 minuta.

Tunelom saobraćaju Eurostars ekstra brzi putnički vozovi i Roll-on/Roll-off koji služi za prevoz drumskih vozila. Vozovi se kreću 160 km na čas. Tunel je izgrađen po strogim standardima bezbednosti. Sigurnosni izlazi se nalaze na svakih 375 metara, a svaki od njih je povezan sa sigurnosnim tunelom (koji sluzi za evakuacju putnika i potreban servis).

Servisni tunel omogućava brz pristup svim delovima ove saobraćajnice. Postoje 24 vozila koja služe za servis tunela, ili kao pomoć u evakuaciji u slučaju požara. Vozila imaju ograničenje brzine od 80 km na čas, i specijalno napravljene točkove od gume.

Ukoliko volite putovanja automobilom, ovo je odličan način da otputujete u Veliku Britaniju jer ova jedinstvena saobraćajnica zadovoljava sve kriterijume udobnosti i bezbednosti.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

3 komentara

 
SpaZz, 24 Jul 2012

A za one koji se i dalje boje putovati tunelom postoji alternativa - trajekt preko La Mancha :D

Odgovori
 
Kalina, 24 Jul 2012

Pa može i tako, ima onih koji su klaustrofobični :)

Odgovori
 
Biljana, 30 Apr 2019

Koja je cena trajekta

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru