Male inovacije za udobniji život

25 Jan 2014
1319 pregleda

Sa razvojem tehnologije, život nam je postao lakši, a utrošak vremena u obavljanju svakodnevnih poslova mnogo manji. Iako se čini da je već sve automatizovano i podređeno komforu, industrija i nauka ne posustaju u naporima da nas razmaze još više. Evo nekoliko sitnica koje već jesu, ili će postati standard za koju godinu:

Male inovacije za udobniji život

Utičnice sa okruglim ulazom

Koliko puta ste pokušali da utaknete nešto u utičnicu na nedostupnom ili mračnom mestu, i nervirali se što ne možete da „ubodete“ gde treba? Čini se da je tome došao kraj! Kod utičnica sa okruglim ulazom, u kojem god položaju da utaknete punjač, fen ili peglu, nećete pogrešiti.

Vodootporna tastatura

Svi smo mi „sahranili“ bar jednu tastaturu kad smo sa njom neplanirano podelili piće. Poučeni tim nemilim incidentima, vrlo smo pažljivi kad ih čistimo i održavamo, u strahu da tečnost bilo koje vrste ne prođe niz tastere. Sa ovim izumom, te brige su prošlost.

Daska sa kuhinjskom vagom

Kuhinjski pultovi nikad nisu bili pretrpaniji raznim kućnim aparatima i opremom za koju nam se čini da je neophodna. Industrija ove opreme se odavno setila da je budućnost u multipraktik konceptu, a na listi kuhinjske opreme koja nema samo jednu funkciju odnedavno se našla i daska za seckanje sa ugrađenom vagom.

Šoljica za kafu od keksa

Ovu zanimjivu šoljicu su već uveli u svoju ponudu neki poznati coffee shop lanci. Nema brige oko zagađivanja životne sredine jednokratnom ambalažom, nema muke oko pranja i održavanja šolja za služenje, ni potrošnje vode i deterdženta. Nakon što popijete kafu, svoju šoljicu jednostavno - u slast pojedete!

Kombinovana wc-šolja i lavabo

Manje od 20% ljudi na našoj planeti ima dostupne izvore pijaće vode. Mi živimo na podneblju gde smo pošteđeni katastrofalnih posledica bahatog odnosa prema vodi, kao resursu koji će u bliskoj budućnosti postati vredniji od zlata. Ma koliko vam delovao besmisleno, ovaj izum će svakako naći primenu u delovima sveta gde je štednja vode imperativ opstanka.

USB flash drive sa displejom

Mala, korisna spravica koju svakodnevno koristimo za čuvanje i prenos podataka postaje još praktičnija sa ugradnjom displeja koji pokazuje šta se sve unutra nalazi. Sa napretkom tehnologije koja je donela velike kapacitivne mogućnosti ovog gedžeta, displej na njemu je svakako interesantan dodatak.

Kuhinjski noževi u „gnezdu“

Ovo je vek minimalizma, gde caruje slogan „manje je više“. Zanimljiv futuristički stalak pakuje četiri noža u jedan, kao ruske Babuške. Dok je sečivo oštro, da li nož ima sredinu zaista nije bitno. A i lepo izgleda.

Četka sa prorezom

Kućne majstorije često podrazumevaju farbanje. Mi koji nismo profesionalci u tom poslu, kad-tad upadnemo u „gde ću s’ četkom?“ dilemu. Neko kome je ta muka dosadila, setio se da smesti odloženu četku tamo gde joj je mesto, na rub kofe sa koje može nesmetano da kaplje, bez bojazni od nepoželjnog razlivanja boje.

Pljosnat produžni kabl

Nekad se čini da nam kablovi po kućama i kancelarijama služe samo da bismo se o njih saplitali. Koliko je to nezgoda i ozbiljnih povreda izazvalo, niko ne zna. Lomove nesrećnih aparata koje je zla sudbina privezala za kraj kabla da i ne spominjemo. Ovaj zaista sjajan izum rešava te probleme. Pljosnat produžni kabl postaje nevidljiv ispod tepiha, a mnogo manje problema izaziva i kad je na vidnom mestu.

Aplikacija za SMS-ovanje u hodu

Telefone ne ispuštamo iz ruku, a SMS dogovore i komunikaciju razne prirode završavamo u hodu. Sve dok nas ne iznenadi rupa i bandera, ili dok se ne „zakucamo“ nekog ko se, držeći telefon u ruci o istom jadu zabavlja. Ova aplikacija koja sliku realnog stanja puta ispred vas postavlja kao živu pozadinu dok kucate ili čitate, spasiće mnoge pasionirane kucače poruka od neprijatnosti.

"Dlakolovac":D :D :D

Članovi male redakcije Medias-a, inspirisani ovim inovacijama, nisu odoleli da se ne prisete jednog internog izuma koji nam je danima bio izvor smeha do suza. Kombinujući rashodovani valjak za krečenje i lepljivu stranu široke selotejp trake, naša inovatorka je konstruisala „dlakolovca“, izuzetno moćnu spravu za uklanjanje dlaka sa poda. Nikad joj to nećemo zaboraviti!

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru