Kupi, baci, kupi novo - život u začaranom krugu planiranog zastarevanja

02 Jul 2015
Autor Mirjana
2530 pregleda

Jeste li skoro pokušali da popravite neki uređaj i dobili odgovor da se više isplati da kupite novi? Ako i niste, sigurno ste čuli savremenu narodnu mudrost da maksimalni garantni rok od pet godina danas i nije samo garantni, nego i uobičajeni rok trajanja brojnih kućnih aparata.

Kupi, baci, kupi novo - život u začaranom krugu planiranog zastarevanja

Nažalost, ne govorimo o popravci kišobrana i krpljenju lonaca, nego o stvarima za koje bi servisiranje bilo logično i finansijski opravdano. Za računare, mobilne telefone i kućne aparate starije od pet godina često ne postoje rezervni delovi. Ukoliko pokušate da pronađete servis za popravku foto-aparata i perifernih računarskih uređaja gledaće vas kao da ste sa druge planete. Istovremeno se reciklaža forsira i propagira sa neumerenim entuzijazmom, dok se svesno preskače servis kao bitna prereciklažna faza.

Još 1928. godine, ugledni reklami žurnal Printer’s Ink je upozorio:

„Proizvod kome je vek trajanja neograničen je tragedija za posao“.

Danas gotovo da ne postoji brend čije je ime samo po sebi garancija dugovečnosti i kvaliteta. Sve što radi na struju se masovno pravi i sklapa na istoku, u radionicama koje niču kao pečurke posle kiše, sa sumnjivom tehničkom ekspertizom i bez iskustva u poslu. Svi poznati brendovi su se kvalitetom spojili u jedan i spakovali u kućišta od jeftine plastike ili metala lošeg kvaliteta. Razlika je samo u u dizajnu, najčešće minimalističkom ili u formi futurističkog kičeraja, koji prikriva nekvalitetne funkcionalne delove kratkog životnog veka. Resursi iz prirode se neumereno troše na pravljenje novih, a okolina se istovremeno zagađuje ogromnim količinama odbačenih neispravnih uređaja.

Pogledajte zanimljiv dokumentarac TV Arte o planiranom zastarevanju, i saznajte zašto su sijalice programirane da traju samo određen broj sati, koji su se sve proizvodi našli u vrtlogu planiranog ograničenja trajanja, i jesmo li sami krivi za galopirajuću potrošačku groznicu.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

1 komentara

 
Josh, 12 Nov 2016

Mozda ce biti interesantno citaocima da je upravo covek poreklom iz Srbije dizajner i proizvodjac rucnog sata u Australiji koji je dizajniran da radi- vecno! Koncept se zove planned rebirth https://www.facebook.com/rebelde.watchmaker/posts/691654857660184

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru