Legenda o Djedu Mrazu

26 Dec 2012
Autor Sena
140 pregleda

Na sjeveru Finske, dvije hiljade kilometara od Sjevernog pola smješteno je maleno selo Rovaniemi. Legenda kaže da je poznato po tome što tu živi Djeda Mraz. On sam tvrdi da se u Rovaniemi doselio zbog tog što patuljci koji mu pomažu pakovati darove, ne vole vrućine. Osvjetljeno seoce u kojem prapore zvončići, a ležerno šeću sobovi i haskiji, na čijem ulazu stoji deset metara visok zlatni bor Djeda Mraza, nadmašuje i najbujniju maštu.

Legenda o Djedu Mrazu

Sveti Nikola - ili, na holandskom Sinter Klaas - bio je hrišćanski biskup u 4. vijeku. Darežljivost i dobrota po kojima je sveti Nikola bio poznat prerasle su u legende o čudima koje je činio za siromašne i nesrećne. Transformacija Djeda Mraza počela je 1823. godine kada su jedne njujorške novine objavile poemu „Poseta svetog Nikole", koju je napisao Klark Mure da bi zabavio svoju kćerku.

Moćni mediji stvorili su svog sveca, Djeda Mraza, koji pomijera granice između mašte i stvarnosti. Čarolija decembra veoma je važna djeci. Ona vjeruju da se muškarac u crvenom odijelu i s dugačkom bijelom bradom spušta niz dimnjak ili kroz prozor ulazi u njihov stan ili kuću kako bi im pod jelkom-borom ostavio darove. Ne kvarite djeci iluziju, govoreći im ko zapravo ostavlja darove ispod jelke. Djeda Mraz postoji, on je ipak obilježio naše djetinjstvo. Do sedme godine života svi smo vjerovali da postoji i s radošču iščekivali kad će da svrati u naš dom.

U selu Djeda Mraza, u Laponiji, otkako je prije 20 godina otvoren poštanski ured nedaleko od arktičkog gradića Rovaniemija, redovno stižu pisma, više od 10 milijuna pisama, čestitki i popisa darova! Daily Mail je izbacio zanimljivu, ali istovremeno i potresnu listu najčešćih želja koje su mališani slali Djedu Mrazu:

1. Brat ili sestra

2. Irvas

3. Konj

4. Auto

5. Pas

6. Čokolada

7. Kuća

8. Snijeg

9. Dijamant

10. Tata

Ako se odlučite poslati pismo tačna adresa je:

Djed Mraz (Santa Claus) 96930 Arktički krug (Arctic Circle) Finska (Finland)

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Tagovi članka

Kategorije

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru