Excalibur i mač u kamenu

28 Aug 2012
Autor D.L.
2996 pregleda

Malo je legendi koje su okupirale ljudski um tokom vekova, kao ona o Excaliburu, čuvenom maču kralja Artura. Po predanju, njega je kralj Artur izvukao iz kamena i time dokazao svoje pravo na Britanski presto. Međutim, ako ga je po predanju izvukao iz kamena, i postao svebritanski kralj, kako je taj isti mač mogao dobiti kasnije na dar od Gospe od Jezera?

Excalibur se prvi put pojavljuje u starim Keltskim zapisima, kojih ima mnogo o ovom legendarnom maču. Po prvom predanju, Velškim poemama iz XII veka ''Preiddeu Annwfn'' i''Culhwch and Olwen'', mač kralja Artura se zvao ''Caledfwlch'' i bio je najvrednije što je Artur posedovao, ali ne i jedino njegovo oružje. Irci pak, njegov mač nazivaju ''Caladbolg''. I jedno i drugo ime znače otprilike isto, mač koji nanosi velike i teške povrede. Opisan je kao veliki mač za dve ruke, kojem nije mogao odoleti ni jedan oklop.

Sa druge strane, Excalibur je mač kojem se pridaju velike magične moći u obema, pa kasnije i u Rimskim, Francuskim, Britanskim i mnogim drugim mitologijama, i kojim je Artur baratao jednom rukom. Sasvim drugačije nego sa velikim i teškim mačem za dve ruke, kako ga opisuju ranije. Da Excalibur nije mač u kamenu, tvrdi i poema ''Vulgate Mort Artu'' koja opisuje bitku kod Camlann-a. Po toj poemi kralj Artur je već par godina kralj Britanije, kada mu kao neprijatelj preti njegov sin Mordred, kojeg je rodila Arturova sestra, veštica Morgana. Svestan da protiv magije ne može da se bori golim čelikom, Arturov mag Merlin upućuje Artura na Gospu od Jezera od koje dobija magični mač Excalibur za odsutnu bitku protiv zle magije. U toj bitci nakon teške borbe u kojoj je izvojevao pobedu, ali i smrtno ranjen, on predaje Excalibur Sir Grifletu (jednom od malobrojnih preživelih) da vrati Excalibur Gospi od Jezera, kako niko drugi ne bi mogao da koristi njegove magične moći.

Kako su se onda ova dva mača, tako različita po opisima, našla pod istim imenom? Odgovor leži u delu ''Le Morte d'Arthur'' (The Death of Arthur), koju je napisao Sir Thomas Malory i objavio 1485 godine. U njemu, Malory navodi obe verzije priče o Arturovom maču, iz Velške i Irske mitologije, i slučajno ili namerno, oba mača naziva jednim imenom, Excalibur. To delo je postalo najvažniji i glavni izvor svih kasnijih dela o Arturu i njegovim vitezovima, pa se i zabluda o jednom te istom maču prenosila vekovima. Čak se i u dva filmska ostvarenja ta zabluda prenela na veliki krug ljudi, i tako samo pojačali uverenje da je to samo jedan mač. U pitanju su crtana adaptacija Walt-a Disney-a iz 1963.godine, ''The Sword in the Stone'', kao i film ''Excalibur'' koji je režirao John Boorman 1981 godine.

Uprkos svim dokazima koji postoje, ne verujem da će se ova zabluda ikada ispraviti, i Excalibur će zauvek ostati jedan i jedini mač kralja Artura.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

4 komentara

 
perica, 28 Aug 2012

Koliko se secam u Bormanovom filmu Artur je slomio mac i bacio ga u jezero odakle mu ga je vila vratila ..celog

Odgovori
 
D.L., 28 Aug 2012

Tačno. Kao što sam i rekao, Boorman je film snimao po priči Tomasa Malorija koji u svom delu navodi da su Excalibur i mač u kamenu jedan te isti mač. Za razliku od Keltskih poema koji ih odvajaju. Takodje, u toj sceni o kojoj govoriš, Artur se borio sa Sir Lanselotom o čiji je oklop i slomio mač. Malo verovatno za čuveni Arturov mač kojem nisu odoleli mnogi pre toga. Ako se dobro sećam, borba se odvijala ne pored jezera, nego pored potoka u koji je Artur bacio polomljeni mač, tako da nema govora o Gospi od Jezera.

Odgovori
 
tri_praseta, 29 Aug 2012

po bernardu kornwelu (zimski kralj, neprijatelj boga, exkalibur), artur je bio wanbrachni sin kralja kraljewa utera koji je mordredu bio deda. mordreda je rodila kraljitza norwena a ne morgana (arturowa sestra) kao shto znamo iz legende (filma).exkalibur je jedan od 12 dragulja britanije koje je merlin sakupio da bi britaniji wratio stare bogowe pod najezdom hrishtjana i dao ga je arturu na chuwanje. prawo ime tog macha je kaledwik (ili tako neshto, uglawnom zjbano za izgowor)... u zawrshnoj stzeni artur se bori sa mordredom kraj sefernskog mora, na malom peshchanom sprudu i tu obojitza ginu. po zawrshetku bitke jedan od arturowih wojskowodja (derfel, inache glawni lik) batza mach u more, da nimju (merlinowa sweshtenitza, wrachara, poznatija kao vivijen u filmu) ga se ne bi dokopala i zhrtwowala arturowog i ginewrinog sina (gwajdira)... ja sad odoh predaleko sa preprichawanjem knjige, ali hotju da kazhem da arturijanska legenda mozhe da se prepricha na skroz drugachiji i realistichniji nachin od onog koji je u filmu i koji je nama swima poznat, tako da nije ni chudo shto postoji wishe werzija o izgledu i tezhini exkalibura.

Odgovori
 
tri_praseta, 29 Aug 2012

zaborawih.... mach u kamenu nije mach zaboden u kamen, wetj prilikom zakraljenja mach je polagan na weliki kamen odakle ga je zatochnik uzimao i izaziwao swe koji bi imali da kazhu neshto protiw toga da li tje neko biti kralj... slichno k`o na wenchanju u americhkim filmowima kad pop pita "ima li neko neshto protiw owog braka neka kazhe sad ili tjuti zauwek"... a i okrugli sto je bio saswim obichan sto na koji je polozhena hrana i pitje prilikom dawanja zaweta arturu i njegowom "bratstwu britanije" i izmirenju defrela i kikluha sa "smrdom" lanselotom :D

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru