Ledom okovani afrički vrhovi, lepota koja nestaje

10 Dec 2014
716 pregleda

Afrika nije mesto koje asocira na sneg, led i glečere, ali u njoj postoji niz glečera, i svi su locirani u blizini ekvatora. Poznato je da klima ne zavisi samo od geografske širine već i od nadmorske visine, a Afrika je iznedrila neke veličanstvene planine koje sa ponosom mogu da se pohvale snegom i ledom koji traje vekovima.

Ledom okovani afrički vrhovi, lepota koja nestaje

Sneg i led u Africi se mogu naći na tri planine, od kojih je najviša Kilimandžaro u Tanzaniji (5895 m), zatim planina Kenija u Keniji (5199 m) i planina Rwenzori (5109 m) koja se proteže na granici između Ugande i Demokratske Republike Kongo. A oni nestaju dramatičnom brzinom. Od 1900. godine glečeri u Africi su izgubili 80% svoje površine. Do 1990. godine ukupna površina im se smanjila na samo 10.7 kvadratnih kilometara. Naučnici predviđaju da će do 2030. godine sneg i led potpuno iščeznuti sa ovih planina.

Kilimandžaro, poznat po svojoj "beloj kapi" čija veličina varira tokom godine u zavisnosti od količine sunčevog zračenja, padavina i drugih klimatskih faktora, je izgubio 82% leda od prvog zabeleženog merenja 1912. godine. Na nekim mestima je led debljine svega 1 metar.

Isto tako dramatično nestaju i glečeri na Keniji i Rwenzori. Rwenzori nazvaju i "Afričkim Alpima" i "Mesečevom planinom" i ona je značajan izvor vode za reku Nil. Totalno otapanje glečera na Rwenzori bi predstavljalo veliku opasnost za desetine biljnih i životinjskih vrsta iz tog područja.

Nestajanje ovih glečera ubedljivo potvrđuje efekte klimatskih promena. Postepeno povećavanje temperature vazduha i nedostatak padavina su glavni uzroci njihovog nestajanja.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

1 komentara

 
Sopček Đura, 03 Jan 2017

Iskreno se nadam da nisam u pravu ali mi se čini da je autor ili prevodilac napravio grešku? U tekstu piše: ...Totalno otapanje glečera na Rwenzori bi predstavljalo veliku opasnost za DESETINE (?) biljnih i životinjskih vrsta iz tog područja... Ako ne grešim, i pored minimalnih količina kiše koje tamo padaju tokom godine, totalno otapanje glečera na Ruvenzoriju bi predstavljalo pravu ekološku katarstrofu u tom području, jer bi reka Nil u znatnoj meri ostala bez vode? Stoga, mislim da su zbirno u pitanju STOTINE biljnih i životinjskih vrsta!? Voleo bih da je moje razmišljanje potpuna zabluda !!!

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru