Devojčica koja priča sa životinjama

06 Nov 2014
Autor Tea
1354 pregleda

Nesvakidašnja priča o odrastanju, prijateljstvu i hrabrosti devojčice koja je detinjstvo provela u Africi, umnogome podstiče na razmišljanje koliko je pogrešan čovekov pristup prema divljim životinjama?

Poput Moglija iz Kiplingove bajke, Tipi Degre je sa životinjama razgovarala pogledom i srcem, a na svaki njen dodir one su odgovarale prijateljski, čak zaštitnički.

Devojčica koja priča sa životinjama

Devojčica koja je rasla pored roditelja čija je profesija da fotografišu divlje životinje, rođena je u Namibiji, a potom se njena životna avantura nastavila preko Bocvane, Zimbabvea, do Južnoafričke Republike. Kako je ova neobična porodica desetak godina živela pod šatorima, za Tipi je džungla predstavljala jedno veliko igralište u kojem je imala potpunu slobodu.

Ubrzo nakon rođenja pokazala je neverovatnu sposobnost komunikacije sa divljim životinjama, uspevajući lako da se sprijatelji sa čak i najopasnijim među njima. Otac i majka su uskoro prestali da strahuju da bi životinje mogle da je povrede, ali su morali dobro da motre da joj majmuni ne ukradu flašicu sa mlekom. Veoma brzo ona je stekla prijateljstvo slonova, krokodila, lavova, žirafa, nojeva i zmija, pa je u afričkim plemenima postala poznata kao „devojčica koja priča sa životinjama“.

Ovaj nesvakidašnji razgovor, prijateljstvo i svakodnevnu igru su objektivom fotoaparata zabeležili njeni roditelji, Silvija Robert i Alen Degri.

Različitost u tenu i boji kose nije uticala na to da Tipi postane omiljena i među plemenskom decom, koja su je veoma lako prihvatala. Volela je da se igra sa njima, oblači kao oni i uči njihov ples i običaje.

Kada je napunila 10 godina, njeni roditelji su odlučili da se vrate u Pariz i da je vreme da Tipi krene u državnu školu. Zanimljivo je da sa svojim vršnjacima nije uspela tako lako da nađe zajednički jezik kao sa drugarima koje je ostavila u Africi. Životinje su joj nedostajale do te mere da su roditelji morali da joj kupe bar kanarinca, koji je potom išao svuda sa njom.

Nekada devojčica čiji su najbolji prijatelji bile divlje životinje, Tippi Benjamine Okanti Degré danas ima 24 godine i radi kao reditelj na Discoveri kanalu, gde je svoju neobičnu sposobnost pretočila u posao.

Nastavljajući da se druži sa onima koje toliko voli, ona snima različite emisije o divljim životinjama i životu u divljini, a većinu svojih dečijih avantura iz Afrike je zabeležila u knjizi Tipi: Moja knjiga o Africi.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru