Kralj lubenica, 131 plod sa jedne sadnice

24 Aug 2016
Autor Mirjana
3459 pregleda

Novi varijetet lubenice ušao je u Ginisovu knjigu rekorda kao najproduktivnija pojedinačna sadnica ovog voća, okićena neverovatnim brojem krupnih i do pune zrelosti dozrelih plodova.

Kralj lubenica, 131 plod sa jedne sadnice

Tek što je svet obišla vest o oktopod paradajzu koji je doneo preko 30,000 plodova po jednoj berbi, Kinezi su se pohvalili svojom čarobnom lubenicom na kojoj je dozreo čak 131 plod. U optimalnim uslovima, na jednoj sadnici lubenice obično dozri 2-4 ploda. Iako se desi da ih u ranoj fazi rasta ima na desetine, većina se tokom razvoja sasuši i zakržlja, a u najboljem slučaju opstane samo nekoliko najjačih. To se u slučaju hibrida kineske kompanije Zhengzhou Research Seedling Technology Co, koja se bavi tehnologijom semena, nije dogodilo.

Nakon 90 dana pažljive nege, agronom Zhu Xuegang je ispred svog tima predstavio „kralja lubenica” posađenog na prostoru od 100 m2, 26. aprila. Poslednjeg dana jula, 131 zdrav i zreo plod je bio spreman za berbu. Iako je broj plodova sam po sebi impresivan, njihova veličina je posebna atrakcija. Svi plodovi su dostigli optimalnu težinu, u proseku 10 kg, koja varira od najlakše (5 kg), do najteže od čak 19 kg.

Hibrid nazvan Tianlong 1508 odlikuje se velikom otpornošću na bolesti i mogućnosti da se uzgaja na peskovitom zemljištu. Xuegang tvrdi da je tajna uspeha samo u posebnom načinu navodnjavanja, jer biljka nije zalivana hladnom vodom, već vodom skladištenom u cisternama u kojima se prirodno zagrevala do spoljašnje temperature vazduha. Voda je dodatno obogaćena đubrivom što je sadnici, bez termičkih šokova, obezbedilo dovoljno nutritijenata za ovako bogat rod. Tvrdi da njegov tim nije koristio nijedan drugi poseban vid nege, sem što su nakon cvetanja svakog jutra obilazili „kralja lubenica” i pazili da se vreže ne zamrse.

Još nije objavljeno da li će Tianlong 1508, najproduktivniji poznati hibrid lubenice na svetu, biti uključen u masovnu proizvodnju, ali je sigurno da je napravljen pomak u tradicionalnom uzgoju ovog voća.

izvori: AndNowUKnow, Best China News

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

1 komentara

 
Sopček Đura, 27 Aug 2016

Bez ikakvog ranijeg iskustva, supruga i ja smo ove godine, prvi put u životu zasadili, kako se to kaže(?), tri vreže: jedna se potpuno osušila, a na preostale dve, dobili smo ukupno šest bostana! Želim da napomenem da tokom vegetacije, kao i za ostalo povrće u našoj EKOLOŠKOJ bašti, nismo koristili nikakve hemijske preparate! Upravo smo večeras, zajedno sa komšijama, u slast pojeli jednu...Brzo smo je smazali a ono što je najvažnije u celoj priči jeste činjenica da je neizmerno lepo (i zdravo), kada pojedete ono što ste svojom rukom uzgajali... U ZDRAVLJE!

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru