Foop kutija za uzgoj sveže salate u svom stanu

04 May 2016
1873 pregleda

Sveže ubrano povrće danas u razvijenim zemljama predstavlja nedostižan luksuz. Zahvaljujući izumu japanske kompanije C’estec to bi uskoro moglo da se promeni.

Foop kutija za uzgoj sveže salate u svom stanu

Foop kutija je mali hidrofonični poljoprivredni set koji vlasniku omogućava da gaji povrće u vodi umesto na zemljištu. Namenjena je za uzgoj svih vrsta zelene salate, rukole, bosiljka i peršuna. Drvena kutija ima poklopac od providnog akrila, pa možete svakodnevno pratiti rast svoje salate. Jednostavna je, nema displej niti vidljive dugmiće. Potpuno se kontroliše putem veze sa telefonom vlasnika koji pokazuje temperaturu, vlažnost, osvetljenje i sve druge elemente od vitalnog značaja za rast biljaka. Istovremeno, izgleda veoma lepo i sama po sebi je dekor prostorije u kojoj se nalazi.

Kompanija C’estec je kutiju namenila ljudima koji žive u metropolama i nemaju ni potreban prostor, ni znanje za uzgoj salate. U kompaktnu kućnu „baštu” smešten je niz posebnih vlažnih sunđera u koje se seje seme salate. Iako i sami možete podešavati parametre u kutiji ukoliko imate potrebna znanja i želite da eksperimentišete, predviđeno je da radi na „autopilotu” koji dozira optimalnu količinu vlage i svetlosti i svakodnevno vas obaveštava koliko vremena je ostalo do branja.

Foop kutija, koja dizajnom podseća na običnu kutiju za čuvanje hleba, opremljena je LED svetlima, regulatornim ventilatorima, CO2 senzorima i malom ručnom pumpom pomoću koje se ubacuje vazduh u vodu. Teška je oko 8 kg i pored dosta visoke cene od oko 300€ odlično se prodaje. Jednom kada salata izraste, sve što treba da uradite je da podignete poklopac i uberete je.

Pored izuma koji omogućava da gajite pčele u svojoj dnevnoj sobi, Floop kutija je još jedna inovacija koja koristi modernu tehnologiju da nam učni dostupnim zdravu i prirodnu hranu u urbanom okruženju.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

1 komentara

 
Sopček Đura, 13 May 2016

Ovu vrstu zadovoljstva sam, kao čovek iz grada, obezbedio sebi na seoskom nezagađenom zemljištu, u sopstvenoj bašti! Supruga i ja uzgajamo više vrsta povrća za sopstvene potrebe, apsolutno BEZ UPOTREBE HEMIJSKIH PREPARATA, dakle 100 u kategoriji ZDRAVE HRANE! Ne mogu vam opisati koliko je veliko zadovoljstvo kada konzumirate plodove koje ste svojom rukom proizveli...

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru