Ko njega kamenom, on njega pesmom

05 Aug 2013
Autor Tea
2423 pregleda

U nedostatku skandala tokom ovog leta, na meti tabloida našao se i neko ko živi i onda „kada mu loše krene“. Na niske napade, dok priprema koncerte na Kanli Kuli u Herceg Novom, Barba je odgovorio onako kako on najbolje zna – pesmom:

Ko njega kamenom, on njega pesmom

Svaka čast

Želiš li da proglasiš me ludim
znaj da pare neću da ti nudim.
Liječi sebe i sve oko sebe
opasan si ti čak i za bebe.

U vrtlogu bolesti i laži
ti se daviš kao kit na plaži.
Najveće su kule nekad pale
ne znajući koliko su male.

Radiš nešto što se ne bi smjelo
kao da ti fali da bi jeo,
i sve vrijeme predstavljaš se lažno
misliš da je nekom vrlo važno.

Kamikazo promašićeš brod
k'o što kradeš najrođeniji rod,
spusti glavu i dodirni tlo
ne smiješ na dobro kad si zlo.

Možda nisi majmun k'o što ličiš
smanji malo, isuviše pičiš,
u pogrešnom smjeru, to je jasno
nazdravlje ti od mene i glasno.

I nemoj se čuditi kad neko
kaže ovo što sam ti sad rek'o:
kupi prnje i idi put kuće
gdje si poš'o suvise je vruće.

Ako ikad zatreba ti hljeba
daću ti ga, nema kome ne dam.
Probaj biti čovjek ako smiješ
i izadji, nemoj da se kriješ.

Nek te liječe nije to sramota
da odlijepiš, bilo bi greota.
Suviše te voli svaka vlast
svakom trebaš, eto, svaka čast!

Pesma je sinoć spontano napisana nedaleko od Citadele, hercegnovske tvrđave koja se davno od jakog zemljotresa urušila, a potom i polako nestala u moru. Ostalo je tek malo kamenja da svedoče o tome kako je tu nekad bila jedna jaka građevina koja je u stara vremena dominirala obalom braneći tadašnje vlastodršce. U modernom dobu, potreba novih vlasti za njom je prestala, a ona mala, slomljena, nije bila vredna da je ti novi “moćnici” sačuvaju.

Danas su mediji tvrđave očuvanja vlasti, najmoćnije sredstvo vladavine. U tom smislu indikativni su navodi srpskog ombudsmana Saše Jankovića, koji je pre izvesnog vremena Tanjugu izjavio "Ovo više nije pitanje dobrog ukusa. Zahuktala tabloidizacija Srbije sada već predstavlja kršenje ljudskih prava, rušenje institucija, devalvira sve napore u borbi protiv korupcije i stavlja pod znak pitanja ono što pokušavamo institucionalno da uradimo u Srbiji".

Nekada se vlast od spoljnjih neprijatelja branila utvrđenjima, poput urušene Citadele, dok je unutrašnji mir oduvek održavala tako što je prividno zadovoljavala kratkoročne i najniže potrebe naroda, skrećući mu pažnju sa daleko važnijih problema. U starom Rimu podrška stanovništva obezbeđivala se po formuli pesnika Juvenala „panem et circenses“. Zahvaljujući podeli besplatnog hleba i sve većim interesovanjem za gladijatorske igre i druge javne spekatkle u organizaciji države, građani su izgubili svaki interes za politiku i brigu o javnim stvarima, odnosno prepustili je vladarima i njihovim birokratskim klikama.

Osim hleba, najgladnijima vlast deli i po kašiku pasulja ili kupusa, a za mentalno disciplinovanje se više ne koriste klasične gladijatorske igre. Tu ulogu su sa sličnom simbolikom preuzeli mediji. Aktuelni obračun sa Vladom Georgievim je eklatantan primer ubacivanja žrtve u arenu vezanih ruku. Publici je dozvoljeno da urla u ritmu koji im daju huškači željni sopstvene promocije (Šibul - lažno predstavljen kao doktor i psihoterapeut, advokat i direktor Damir, poslanica i psihološkinja Janković...). Vlado je doveden u položaj kažnjenika koga vezanog, po šerijatskom pravu, kamenuje ostrašćena masa, uzvikujući moralne parole kojih se ponajmanje pridržavaju bacači tog kamenja.

Evropskom konvencijom o ljudskim pravima predviđena je obaveza poštovanja pretpostavke nevinosti. Uprkos proklamovanom evropskom opredeljenju, u želji da se masi ponudi krv, mediji su Georgieva već proglasili krivim. Za razliku od starogrčkih suđenja gde su Melet, Anit i Likon pred okrivljenim dokazivali opštužbu o „štetnom uticaju na omladinu i poricanju moći bogova“, u ovom slučaju lažno predstavljeni Šibul, mimo profesionalne etike, daje dijagnoze iako Vladu nikada nije video u svojoj ordinaciji, upućujući ga na hospitalizaciju tako što će ga na to neko blizak „uceniti ili mu zapretiti“. Damir ga upućuje „da javno prizna da je pogrešio“, a političarka Janković odstupajući od Šibulovog metoda, preko medija skreće pažnju Vladovim najbližima da treba da mu pomognu, što bi zaista delovalo ironično da nije tužno.

Profesor saobraćajnog fakulteta Vujanić se priključio harangi. On pretpostavlja Vladovu krivicu, debatuje o odgovornosti sudije, ali odlazi i dosta dalje tvrdnjom da Vlado „nije u stanju da se ponaša društveno prihvatljivo“. Ovakve neodgovorne populističke izjave lede krv u žilama. Da li to znači da Georgieva treba odstraniti iz našeg društva?

Zabrinjava da u komentarima brojnih čitalaca nailazimo na opservacije o jeziku kojim govori Vlado, njegovom poreklu, potrebi da ga treba proterati sa napomenom da „ovde nema više mesta!“. Treba podsetiti da je u Nemačkoj u novembru 1933. godine, donet Zakon protiv opasnih kriminalaca kojim su propisane surove kazne protiv onih čije ponašanje nije društveno prihvatljivo, a potom na tom nacional-socijalističkom putu, septembra 1935. donet je i Zakon o zaštiti nemačke krvi i nemačke časti.

Dok sve ovo dobija oblik rijaliti šou-a u kom smo mi zamorčad, Vlado Georgiev sad već tradicionalno priprema koncerte na Kanli Kuli, tvrđavi jakih temelja, koja se neće urušiti, već će ostati da svedoči o njegvoj muzici i „daljini“ u koju su uprti negovi pogledi.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

4 komentara

 
Nedeljko, 06 Aug 2013

Zar neko ozbiljno shvata ono što pročita u tabloidima? Tabloidi su upravo ono što i jesu, ''žuta štampa'', a zna se šta to znači.

Odgovori
 
Ana, 06 Aug 2013

Bili tabloidi ili ne u pitanju, sve što piše ta žuta štampa je ozbiljan poziv na linč koji treba sankcionisati.

Odgovori
 
mala bubamara, 06 Aug 2013

Glupavi Kurir i ko ga jos cita da mi je znati... Vlado, samo hrabro!

Odgovori
 
Sandra, 06 Aug 2013

Pesma salje odlicnu poruku, a ja stvarno ne znam ko cita taj Kurir, kupila moja drugarica, ja iscepalaa i tako. (:

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru