Ko je bila Klara Bel Vilijams?

14 Oct 2015
617 pregleda

Tokom studija na Državnom univerzitetu Nju Meksiko mnogi profesori je nisu puštali da sedi u amfiteatru, već je beleške hvatala iz hodnika, kroz odškrinuta vrata. Kada je diplomirala, nije joj bilo dozvoljeno da prisustvuje svečanoj dodeli diploma sa svojom generacijom.

Ko je bila Klara Bel Vilijams?

Klara Bel Vilijams nije bila ni zločinac ni kriminalac. Na univerzitet u Nju Meksiku je došla kao postdiplomac, nakon što je kao student generacije diplomirala na univerzitetu Prairi Vju A&M. Bila je udata za Džaspera Vilijamsa i sa njim imala tri sina. Razlog za izopštenost i nepodobnost u akademskim krugovima bila je samo boja njene kože. Njen jedini greh je bio što je rođena u pogrešno vreme, u gradiću Plan u Teksasu 1885. godine, za vreme najstrože segregacije američkih crnaca.

Školovala se tokom celog života, kroz formalne akademske programe, uprkos poniženjima i teškoćama sa kojima se suočavala. Nakon što je dobila diplomu učiteljice, završila je poljoprivredu i mašinstvo, a u svojoj 51. godini je diplomirala englesku književnost. Skoro tri decenije je posvetila obrazovanju dece u crnačkoj školi Buker T. Vašington, gde je organizovala i večernju školu u kojoj je roditelje svojih učenika podučavala osnovama jezika, matematike i kućne ekonomije.

Klara je obrazovanje postavila kao ultimativni cilj svoje porodice. Sinovi Džasper, Džejms i Čarls Vilijams završili su medicinu i osnovali Kliniku Vilijams u Čikagu.

Sredinom XX veka, priče o ovoj neverovatnoj ženi su počele da ruše predrasude. U njenu čast, ulica u krugu Državnog univerziteta Nju Meksiko je 1961. godine nazvana ulica Vilijams. U februaru 2005. godine, zgrada Instituta za engleski jezik, na fakultetu gde je Klara predavanja slušala iz hodnika, nazvana je Hol Klare Bel Vilijams.

Klara je preminula 3. jula 1994. godine, u 109. godini.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

1 komentara

 
Sopček Đura, 18 Oct 2015

Zaista DIVAN primer kako je jedno društvo prevazišlo neviđeno ludilo po imenu RASNA SEGREGACIJA! Naravno, svestan sam da još evek u SAD postoji, na sreću manji procenat ljudi, koji su i dalje imbecili kada je ovaj društveni problem u pitanju! Isto tako, najveći broj nemačkog življa je, zahvaljujući pre svega obrazovnom sistemu, doživeo katarzu po pitanju antisemitizma i antislovenstva! Međutim, na žalost, postoji i u Nemaćkoj jedan manji broj ljudi koji bi sve učinili da arijevska Nemačka ponovo zaživi...Kako reče jedan moj veliki Prijatelj: IMA SVAKAKVOG CVEĆA U BOŽIJOJ BAŠTI!

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru