O poreklu ljudske inteligencije - dr Bratislav Đorđev

22 Oct 2015
880 pregleda

Knjiga koju vam predstavljamo počinje iznošenjem obilja činjenica izvučenih iz konteksta. Veoma zbunjuće, sa namerom. Kada je u pitanju razvoj ljudske vrste i ljudske inteligencije, tvrdi autor, doktor medicine i član Mense, od drveća najčešće ne vidimo šumu.

O poreklu ljudske inteligencije - dr Bratislav Đorđev

Priča o kralju koji je stavio slona u mračnu sobu i dao zadatak trojici mudraca da pogode šta se u toj prostoriji nalazi, uvodi nas u svet limitiranog znanja, stvoren kroz praksu nekritičkog, selektivnog prihvatanja ili odbacivanja informacija. Jedan mudrac je uhvatio slona za rep i ustvrdio da je to kanap. Drugi je uhvatio nogu, te je izjavio da je to stablo. Treći je uhvatio surlu i tvrdio je da je u pitanju zmija. Isto je, tvrdi autor, i sa pogledom na evolutivni put ljudskog uma.

Izvor ideje za kreiranje novog pristupa istraživanju razvoja ljudske inteligencije, dr Đorđev je našao prateći višedecenijski spor i relativno neproduktivan razvojni put veštačke inteligencije. Mnogo puta najavljivani proboj ove tehnologije kroz futurističke prototipove i holivudske blokbastere, pokazao se kao mnogo buke ni oko čega. Ovo ukazuje na samo jedno; ma koliko hiljada stranica je napisano o razvoju ljudske vrste i mozga, činjenica da niko nije uspeo da veštački reprodukuje kompletan proces rasuđivanja ukazuje da nam još uvek nedostaju ključne karike, ili da taj fenomen nauka i dalje posmatra previše linearno.

FEST (Fire/Emotion/Slow growing/Talk) teorija dr Đorđeva polazi od pretpostavke da je razvoj modernog misaonog procesa nastao u onoj fazi evolutivnog razvoja kada je rođen prvi, za samostalan život dugo nesposoban zdrav ljudski potomak. Višegodišnje posmatranje ponašanja roditelja (staratelja) stvorilo je efekat mnogostruke samoprojekcije koja je uslovila nastanak dovoljnog broja kratkih misaonih procesa, odnosno najvećeg skraćivanja procesa razmišljanja u periodu od 7 miliona godina, od razvojne faze Ardipitekusa do Homo sapiensa. Sam proces mnogostruke samoprojekcije, objašnjava autor, predstavlja fenomen sličan kao kada iz nepomičnog voza posmatramo voz u pokretu i imamo subjektivni osećaj kretanja. Posmatrajući reakcije bliskih srodnika, dete od najmlađeg uzrasta uči na dva nivoa: neposredno (iskustveno) i posredno (kroz posmatranje tuđih ishoda).

  • Neuronski master kod, koji autor naziva katalizatorom uslovio je da prvi evolutivni koraci, poput savladavanja straha od vatre u izuzetno neprijateljskom okruženju vrelih vulkanskih lava, budu stalno aktivan proces skraćivanja misaonih procesa. Ta ljudska iskra je označila početak procesa stvaranja samosvesti, u smislu dostizanja minimalnog broja misaonih procesa neophodnih za porast kvaliteta konačne odluke do pojave samosvesti.
  • Emotivna zadovoljstva čiji je koren u motorici, poput ispravljanja lumbalne kičme ili zadovoljstva u radu sa rukama, kao i osećaj zadovoljstva pri radu sa vatrom i tokom boravka u zatvorenom prostoru i sl. stvorila su ravnotežu emocija i solidnu statičnost vrste koja je uspevala da provodi više vremena u istom okruženju i stvara bliskije veze sa potomstvom. Svaka nova emocija je stvarala novu, napredniju vrstu hominida.
  • Sporo odrastanje, najsporije od 100 milijardi poznatih vrsta na planeti, ključ je razvoja pojedinačne inteligencije, zasnovane na procesima mnogostruke samoprojekcije, odnosno usvajanja iskustava stečenih samo kroz posmatranje. FEST teorija favorizuje ideju transfera kolektivnog znanja okruženja, prvenstveno majke, na dete.
  • Poslednja faza razvoja ljudske inteligencije, govor, uslovila je izdvajanje evolutivno naprednijih jedinki, kao i fizičko i teritorijalno eliminisanje onih koji nisu išli ukorak sa najnaprednijom razvojnom strujom poput Neandertalaca i Denisovanaca.

Ne odolevši da se vrati na izvor ideje za svoju teoriju razvoja ljudske inteligencije, veštačku inteligenciju, dr Đorđev ističe da je programiranje superkompjutera u dogledno vreme skoro izvesno, sve do faze u kojoj ćemo morati da se suočimo sa najvećim problemom - finim podešavanjem moralnih karaketristika robotizovanih umova.

O poreklu ljudske inteligencije ima tako mnogo grananja da će vas svakako zainteresovati, i na trenutke zbuniti. Na kraju ćete imati utisak da je ovo samo uvod u kompletan evolutivni put ljudske vrste. Ipak, autor ne obećava nastavak, ali nedvosmisleno očekuje da ćete neke od nagoveštenih pretpostavki sami domisliti prateći svoju logiku i svoja iskustva stečena tokom odrastanja ili odgajanja dece.

Knjiga O poreklu ljudske inteligencije dr Bratislava Đorđeva, iza koje stoji Izdavačka kuća „Prometej” iz Beograda, svoju premijeru ima na ovogodišnjem, jubilarnom 60. međunarodnom sajmu knjiga, u nedelju 25. oktobra 2015, na galeriji Hale 1 Beogradskog sajma.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru