„Ostavite to smeće reptilima kojima je namenjeno” - dirljivo Ajnštajnovo pismo Mariji Kiri

19 May 2016
Autor Mirjana
1370 pregleda

Surova i krvožedna žuta štampa nije proizvod savremenog doba. Iako je danas metastazirala i na najcenjenije svetske medije, i u prošlosti je zagorčavala živote poznatih ljudi. U njenoj mreži našla se i najveća naučnica XX veka, Marija Kiri, stavljena na stub srama kao žena lakog morala.

„Ostavite to smeće reptilima kojima je namenjeno” - dirljivo Ajnštajnovo pismo Mariji Kiri

Četiri godine nakon tragične smrti Pjera Kirija, Marijinog supruga i vrhunskog naučnika, Marija je ušla u emotivnu vezu sa jednim od njegovih nekadašnjih asistenata, fizičarem Polom Lanžvenom, danas poznatim po Lanžvenovoj dinamici i Lanžvenovoj jednačini. U to vreme, Lanžven je već bio rastavljen od svoje supruge Ženin od koje je godinama trpeo fizičko zlostavljanje. Žanin 1911. godine provaljuje u njihov stan i krade pisma koja su Marija i Pol razmenjivali. Bez imalo skrupula ih prosleđuje novinarima, koji sa još manje obzira počinju da razvlače njihovu vezu po novinskim stupcima, i to neposredno pre nego što Marija dobija drugu Nobelovu nagradu.

Priča o jedinoj ženi na svetu koja je dobila najprestižnije naučno priznanje u dva polja nauke u tadašnjem Parizu ostaje u senci priče o „strankinji Jevrejki, rasturačici porodica” i njenoj ljubavnoj aferi. Malo je reći da je Marija bila strahovito ponižena i osramoćena, a njena ljubav prema preminulom suprugu ukaljana. U jednom trenutku, nakon povratka sa naučne konferencije u Francuskoj, Mariju i njene kćerke pred kućom je sačekala razularena rulja spremna da je linčuje. Morale su da se presele kod prijatelja dok se skandal ne stiša.

Veliki poštovalac bračnog para Kiri, takođe slavni naučnik Albert Ajnštajn, 23. novembra 1911. godine šalje Mariji pismo puno ljudske topline, poštovanja i ohrabrenja u kojem pozdravlja nju, Lanžvena, i prijatelja porodice Kiri, Žana Perena.

Poštovana gospođo Kiri,

Nemojte se smejati što Vam pišem, a nemam ništa pametno da kažem. Toliko sam besan zbog najnižeg oblika ponašanja kojim se javnost drznula da se zainteresuje za Vas da moram sebi da dam oduška. Svakako sam ubeđen da Vi prezirete ološ i kada Vas udvorički obasipa poštovanjem i kada pokušava da zadovolji svoju potrebu za senzacionalizmom!

Podstaknut sam da Vam kažem koliko sam zadivljen Vašim intelektom, pobudama i čestitošću, i da sebe smatram srećnim što sam imao priliku da Vas lično upoznam u Briselu. Svako sem tih reptila je svakako srećan, i danas kao i u prošlosti, da se među nama nalaze osobe kao Vi i Lanžven, pravi ljudi sa kojima je poznanstvo privilegija.

Ako rulja nastavi da se bavi Vama, prosto ne čitajte to smeće. Radije ga ostavite reptilima kojima je namenjeno.

Najsrdačnije pozdravljam Vas, Lanžvena i Perena,

Vaš Albert Ajnštajn

Upitan za mišljenje o Mariji Kiri, Albert Ajnštajn je kasnije izjavio da je „Marija Kiri jedino proslavljeno biće koje slava nije pokvarila”.

Izvor: HuffingtonPost

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru