Kloenove kućice, dirljiv umetnički aktivizam

10 May 2014
Autor Tea
254 pregleda

Liči na prosjaka, ali nije. Umesto da svoju kreativnost usmeri na pravljenje umetnčkih dela koja bi rado kupovali oni najbogatiji, on je svoje životno stvaralaštvo posvetio improvizovanoj umetnosti koja na jedinstven način pomaže beskućnicima.

Kloenove kućice, dirljiv umetnički aktivizam

Umetnik iz Ouklenda, Gregori Kloen se odlučio da celokupno svoje životno stvaralaštvo posveti onima koji u Kaliforniji žive u bedi. Ovaj čovek se često viđa po ulicama kako pretura po kontejnerima, ali ne u potrazi za hranom, već kako bi sakupio potrebni otpadni materijal za novi dom koji na će na svoj umetnički način sagraditi za one najugroženije.

Ideja je nastala kada je i sam u potrazi za poslom došao u Njujork gde mu je bio potreban smeštaj u hotelima koji su za umetnika, koji tek treba da se ostvari, bili skupi. Da bi pokušao da ostvari svoj san snašao se veoma originalno. Kupio je kontejner za 2.000 dolara, a onda od njega rukom umetnika napravio pravi stan.

Uzimajući u obzir veličinu sveta koja se nalazi pred njim, pomešanu sa njegovom socijalnom ironijom, svoje "kontejnersko" otkriće je iskoristio u opipljivom svetu beskućnika, stvarajući jedinstvene improvizovane domove onima koji spavaju na ulici.

Počeo je da sakuplja sekundarne sirovine za kontejner-stan namenjen onima koji ga nemaju, a koji je sastavljen od bačenih stvari onih koji imaju. Kada sakupi sve što mu se učini potrebnim, prijatelji mu pomažu da sve to prenese u svoj "atelje" u kome nastaju domovi od samo 6 kvadrata, ali u kojima imaju sve što im je neophodno da prežive, da ih zaštiti od loših vremenskih uslova i da im pruži kakav takav dom.

Svaka ova kućica je unikatni rad nastao od materijala koje je Gregori pronašao na otpadu, a njegov kreativni duh za svaki komad tog "đubrišta" osmišljava kako da u njegovom improvizovanom umetničkom svetu postane stolica, prozor, šank, fijoka i još mnogo toga potpuno suprotnog od one namene koja im je fabrički određena.

Gragori kroz ovu umetničku pobunu protiv laži i hipokrizije jednog društva, pomaže jedinkama koje se u njoj nisu snašle, da žive iskreno i budu ono što jesu - ljudi kojima je neophodna pomoć društva koje sebe naziva moralnim.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru