Erotika na poštanskim markama

24 Apr 2014
Autor Tea
467 pregleda

Nedavno je žučnu raspravu javnosti izazvalo puštanje u opticaj 3 poštanske marke u Finskoj na kojima se nalaze crno beli crteži Tauke Laksonena. Na svim mrežama se ozbiljno polemisalo o izazovnim pozama mišićavih muškarca u kožnoj odeći.

Erotika na poštanskim markama

Oduvek je poštanska marka predstavljala duh države iz koje potiče. Do skoro su na njoj bile istaknute istorijske ličnosti, naučnici, umetnici ili prirodna bogatstva, jer taj mali papir dok obilazi ceo svet na neki način postaje „ambasador“ svoje zemlje. Tako je kod nas, u saradnji sa Udruženjem dramskih umetnika Srbije, Javno preduzeće „Pošta Srbije“ 2003. počelo da emituje filatelijska izdanja posvećena velikanima srpskog glumišta.

U novije vreme, razvojem savremenih metoda štampe došlo je do takvih inovacija da su pojedine markice, pored zanimvljivog vizuelnog rešenja, dobile i miris i ukus, tako da kada ih vidimo često se pitamo „ma šta je ovo na poštanskim markicama?“ Da li su prožete čokoladom, morskom soli, vulkanon, pustinjom ili meteorskom prašinom?

Finska je odlučila da napravi korak dalje, pa je nedavno emitovala poštanske marke štampane prema crtežima Tauke Laksonena. Ovaj umetnik, poznatiji kao Tom od Finske, je čuven po stilizovanim homoerotičnim ilustracijama koje su prilično uticale na homoseksualnu kulturu druge polovine XX veka. Tri crteža koja se odnedavno nalaze na novim markama Finske predstavljaju mišićave muškarce u erotskim pozama, što je izazvalo burnu reakciju javnosti.

Prema izjavi direktora finske pošte Marka Pentinena date za list Helsingin sanomatova, ovakva odluka je posle dugo razmatranja doneta sa obrazloženjem da „živimo u 2014. godini“. Da li će ove markice zaista zaživeti kao novi „ambasador“ Finske ili su mala provokacija, još uvek je neizvesno.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru