Kiša meteora nam donosi sreću

12 Nov 2015
Autor Tea
234 pregleda

NASA je objavila da se ove nedelje na našem nebu može videti kiša sjajnih, neuobičajeno velikih meteora koju prati izuzetno jaka svetlost tzv. vatrenih kugli. Ukoliko verujete da zvezde padalice ispunjavaju želje, u ove tople jesenje večeri izađite negde u prirodu i dok posmatrate nebo dobro razmislite šta ćete poželeti.

Kiša meteora nam donosi sreću

Zemlja trenutno prolazi kroz deo puta komete Enke, koja prouzrokuje kišu Taurid meteora koja ulazi u našu atmosferu.

Većina meteora koje možemo da vidimo na našem nebu potiče od meteora prosečnih dimenzija, zbog čega nam se čini da vidimo male zvezde padalice. Ovih dana se nad našim nebom može videti prizor u kojem u našu atmosferu uleće veći meteoroid, koga su prozvali vatrenom kuglom. Prizor je tako neverovatan da sa jedne strane ostajemo zatečeni njegovom lepotom, a sa druge obuzeti snažnom željom da smislimo neku tako važnu želju koja nikako da nam baš tog trenutka padne na pamet. Jer, poznato je, zvezde padalice ispunjavaju želje!

Nebeska tela, tj. komadići planeta ili kometa koja se padajući usijaju kad ulete u Zemljin vazdušni omotač brzo izgore pa samo mali broj padne na Zemlju, što je zapravo jedina naučno dokazana srećna okolnost ove prirodne pojave koja, osim što posmatračima pričinjava radost, mnogima uliva i veru u ispunjenje želje.

Meteorolozi za naredne dane predviđaju tople i vedre noći na našem području, što znači da će ovaj vatromet zvezda padalica koji se odvija noću, između ponoći i tri sata ujutru biti velelepan. Kako svetlost koju meteor ostavlja za sobom na horizontu pređe mnogo veći put od onoga koji ljudsko oko vidi u zenitu, meteori će se na različitim zenitnim udaljenostima i u različitim vremenskim periodima pojavljivati u istom sjaju na celoj našoj planeti.

Iskoristite ovaj vikend da pobegnete iz centra grada u prirodu, naoružajte se željama i uživajte u prizoru. NASA procenjuje da će vatrene kugle oko sebe širiti svetlost nalik onoj koju nam noću daje Venera, najsjajnije nebesko telo koje nam nepogrešivo osvetljava put u mraku.

Zvezde padaju i danju, samo to mnogi nisu u stanju da vide - Momo Kapor.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru