Istraživanje Marsa

31 Jul 2012
Autor V.B.
151 pregleda

MSL (Mars Science Laboratory) je misija koja je kao dio NASA-inog programa Mars Exploration započeta s planiranjem još 2003. godine. Tijekom proteklog vremena radilo se na izgradnji i usavršavanju robotiziranog vozila Curiosity kojim bi se postigao ogroman napredak u planetarnim istraživanjima.

Istraživanje Marsa

Curiosity je, za razliku od svojih prethodnika Spirita i Opportunity-a koji su 2004.g. sletjeli na Mars, tehnički unapređeniji rover. Njegov zadatak bi bio utvrđivanje sastava planeta, proučavanje klime, mogućeg života i planiranja slanja ljudskih misija.

Lansiranje je pokrenuto 26. 11.2011.g. Prema proračunima, trebao bi sletjeti u Aeolis Palus područje Gale kratera (širokog 154 kilometra) 6.8.2012. godine. Ta je lokacija izabrana zbog njegove geografske i geološke raznolikosti.

Curiosity prema Marsu stiže zaštićen kapsulom a u atmosferu ulazi brzinom od 20.000 km/h. Nakon odbacivanja energije rover u idućih sedam minuta koje je zapravo vrijeme slijetanja smanjuje brzinu na 1 m/s. Tih sedam minuta od ulaska u atmosferu do površine Marsa biti će puni napetosti jer Zemlja u tom vremenu gubi signal.

U prvom dijelu slijetanja kapsula će morati prilagoditi kut, a uz pomoć potisnika letjeti kroz gornji sloj atmosfere. Donji dio kapsule zagrijat će se na više od 2000 stupnjeva dok će prolaziti kroz atmosferu Marsa, a potom će se kapsula izravnati na 11 km visine.

U tom trenutku kapsula je usporila na 1400 km/h te se aktivira i snažni padobran, a pola minute kasnije od letjelice se odvaja toplinski štit.

Uz pomoć padobrana rover i dalje usporava, a potom se "nebeska dizalica" koja drži rover odvaja od padobrana i usporava uz pomoć potisnika. Na visini od 20 metara dizalica spušta rover, odvaja se od njega te će odletjeti i na sigurnoj udaljenosti se razbiti.

Cijeli ovaj sustav je automatiziran i unaprijed programiran jer nije moguće to raditi uživo zbog udaljenosti između Zemlje i Marsa i kašnjenja u signalu od 14 minuta. (BBC News)

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru