Zvezde padalice noćas nad našim nebom

12 Aug 2014
Autor Tea
550 pregleda

Provedite ovu noć romantično! Zauzmite udobno mesto na terasi, u svojoj bašti, nekom parku, ili jednostavno idite u prirodu daleko od svetolosti sijalica i naoružajte se željama. Broj „zvezda padalica“ na nebu će noćas biti veći nego inače.

Zvezde padalice noćas nad našim nebom

Pojava koja je u nekim krajevima poznata kao "Suze Svetog Lavrentija", mučenog 10. avgusta 258. godine, u noći kada su se na nebu pojavili Perseidi, javlja se svake godine između 12. i 13. avgusta, kada nad našim nebom počinje igra "kiša Perseida”.

Nastali od ostataka repa komete Swift TuTTI, meteorski rojevi Perseidi se, približno iz pravca sazvežđa Persej, pojavljuju na nebu svake godine u avgustu. Najuočljiviji će biti noćas.

Verovanje kaže da ukoliko pomislite želju kada ugledate "zvezdu padalicu", ona će se ostvariti.

Meteorski roj Perseida će noćas biti na svom vrhuncu, predviđa Branko Simonović, saradnik Astronautskog društva „Ruđer Bošković“. Kako se procenjuje, Zemlja će kroz najgušće područje meteora proći pred samo jutro 13. avgusta, kada će meteorski roj Persida zasijati u punom sjaju. Tada je moguće videti čak 50 zvezda padalica u roku od sat vremena. Nažalost, ovu „zvezdanu simfoniju“ će ometati „super Mesec“, koji se takođe nadvio nad nama i zaslepljujuće sija u svoj svojoj lepoti.

Pronađite neko mesto koje je skriveno od svetlosti grada i dok smišljate želje nemojte da žmurite, već iskoristite retku priliku da uživate u ovom neverovatnom spektaklu na nebu.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru