Šta je KEWA? Ko je KEWA?

14 Jul 2012
Autor Kewa
4261 pregleda
Šta je KEWA? Ko je KEWA?

Iako dosta starijih ljudi smatra da je reč "keva" uvredljiva i da majku nikako ne smete tako da oslovljavate, reč se odomaćila. Moj otac (i njegova četiri brata) su roditelje oslovljavali sa "ćale i keva". To su prihvatile i snaje, tako da je moja pokojna baba bila univerzalna keva.

Slušajući majku i jetrve kako razmenjuju "kevine recepte", shvatla sam da je moja pokojna baba original Kaporova "Keva" koju je on tako verno opisao.Ja sam malo drugačija keva.... Deca me oslovljavaju sa "kevica", "kevarica", "kevita" (valjda pod uticajem španskih serja).... Uglavnom, u mom slučaju je to opšte prihvaćeno.... Tako me zovu mahom sva deca koja mi dolaze u kuću, a i dosta prijatelja.... I nije ni čudno što ta deca često traže savet od kevice... a nije ni čudno što ga i često poslušaju.

Poreklo reči KEVA

Neki izvori kazu da potiče od hebrejske reči "keva", koja znači "žena".Pominje se i prepodobna mati Paraskeva....mati, majka....keva....Neki kažu da je keva u stvari štap kojim se potpomažu stariji ili nemoćni pri hodu. Kad se nemaju na koga osloniti, oslanjaju se na KEVU kao pomagalo. Zato je kontekst vrlo human i nimalo nije pogrdan. Ako neko svoju mamu zove kevom onda je to iz poštovanja i ljubavi, jer se na mamu 100% oslanjamo i taj nas oslonac nikada ne izdaje.

Mnoge reči koje su nam ostale od naroda od kojeg smo nastali, a neko ih zove Ilirima, Skordiscima, ili bilo kako, su još uvek u upotrebi. Neke od njih samo u kolokvijalnom govoru. Takva reč je i KEVA, termin koji se koristio da se označi majka iliti žena koja zna ( KE VEJA) ko je otac deteta.....

Značenje reči KEVA

GospoDŽa mama... "Da li je gospođa majka kod kuće?" "Eeeeej....kevoooo!" Majka (Mama) u slengu. Ovaj izraz često stoji u kontekstu sa rečima klopa, kinta i ćale.Bog. Car. Izraz najvećeg poštovanja prema nekoj ličnosti. Osoba kojoj je upućen taj izraz je uzor svoj omladini. ("Znači ono....Keva si." )

Stara narodna izreka: "Čuvaj kevu da ti duže traje."

Izvorno:  ženski biološki prethodnik. Danas se koristi kao četvrti stepen komparacije prideva dobar: "Kupio je keva kola."

Sinonim za najbolje: "Ma kakva Jelena, Ana je keva."

Neviđeni lik bez mitske podloge koji nije ni svestan kakvu budalu može da napravi. Osoba koja odraslom čoveku može da ugrozi integritet i dostojanstvo pokazujući njegove gologuze slike iz detinjstva (koje čuva kao ikone), uglavnom uvek pogrešnim osobama.... novim devojkama...najboljim prijateljima.... Pri tome je ponosna, srećna i apsolutno nesvesna štete koju pravi.

Keva je zakon, čije nepoštovanje ima nesagledive posledice.... objašnjenje za mnoge stvari koje moramo ili koje ne smemo da uradimo...."Moram da stignem kući do 12...jebi ga...KEVA..""Ne mogu nigde....moram da učim....KEVA..""Ne možemo kod mene....KEVA...""Mrzim da idem kod familije, ali...KEVA..."

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Kategorije

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

2 komentara

 
Nebojsa Lekovic, 02 Mar 2019

nista od toga nije tacno Keva je stari izraz iz doba Ilira tacnije Rasana a mozda cak i dosta ranije i oznacava boginju majku,znaci bozanstvo.Prasloveni su imali matrijarhat i mnogo vincanskih figura je zenskog oblika .i puno paznje su joj pridavali.

Odgovori
 
Tony*, 03 Mar 2020

Meni se svidja sva tumečenja porekla i izvora reči keva iz teksta a i ovo Nebojšino :) I like to be kewa ;)

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru