Kanjon Antilopa (Antelope Canyon)

03 Jan 2013
Autor D.L.
979 pregleda

Već smo navikli da je nabolji i najmaštovitiji vajar i umetnik sama priroda, ali i pored toga što od nje možemo da očekujemo samo najlepše, uvek nas ponovo iznenadi nečim prekrasnim i neverovatnim. Takav slučaj je i sa ''Kanjonom Antilopa'' u sred rezervata Navaho indijanaca, u američkoj saveznoj državi Arizoni.

Kanjon Antilopa (Antelope Canyon)

Kanjon Antilopa pripada grupi tzv. ''slot'' (prorez) kanjona koji nastaju delovanjem vodenih bujica kroz krečnjačko i peskovito zemljište, i karakteristični su po svom jedinstvenom izgledu: na površini tla široki su samo 1-5 metara, a u dubinu idu i do 50 metara gde mogu biti široki i do 30. Mogu se naći u mnogim delovima sveta, a neki od najpoznatijih su Sierra de Guara u Pirinejima (Španija), Veliki kanjon (The Grand Canyon) u blizini Blekheta u Australiji i Siq u Petri (Jordan) gde je sniman treći deo Indijane Džonsa ''Poslednji krstaški pohod''.

Najpoznatiji, najposećeniji i jedan od najlepših je Kanjon Antilopa (Antelope Canyon) u Arizoni. Nalazi se u rezervatu Navaho indijanaca i ulaz je moguć samo uz prisustvo vodiča iz tog plemena, i predstavlja važan izvor zarade za ovo pleme. Sam kanjon je podeljen na dva dela, gornji ''Mesto gde voda teče kroz stene'' (navaho: ''Tsé bighánílíní'') i donji ''Spiralni kameni lukovi'' (navaho: ''Hazdistazí'') . Gornji deo je mnogo posećeniji zbog pristupačnosti, jer je širok i ne zahteva nikakve planinarske veštine, a i igra svetlosti u tom delu je najlepša. Donji deo, udaljen nekoliko kilometara od gornjeg, nije toliko živopisan, i vrlo je nepristupačan, ali uprkos tome i ovaj deo kanjona privlači mnoštvo turista.

Poseta ovom kanjonu je dozvoljena samo uz stručno vođstvo iskusnih vodiča, koji brinu za sigurnost posetilaca. Razlog je jednostavan, u ovom delu američkog severozapada kiše jesu retke ali su obilne, počinju naglo i za vrlo kratko vreme potope ceo kanjon. Jedan takav pljusak 1997. godine je usmrtio 11 evropskih turista koji su se zatekli u donjem denju kanjona i stradali u poplavi.

Lepotu samog kanjona nemoguće je opisati rečima, ali zato slike oduzimaju dah.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru