Kad pesak odluči da postane cvet

06 Dec 2014
7350 pregleda

Pustinjska ruža je naziv za prirodni fenomen koji nastaje mešanjem i kristalizacijom različitih minerala sa peskom. Pustinjske (ili peščane) ruže se mogu naći skoro u svim pustinjama naše planete a najčešće na obodu Sahare kao i na velikim, slanim površinama u južnom Tunisu.

Kad pesak odluči da postane cvet

Ovi predivni kristali se formiraju kada voda ispari nakon retkih i kratkotrajnih kiša i u oblastima presušenih oaza. Kristali se oblikuju u mnoštvo pločica nalik ružinim laticama, a u zavisnosti od vrste minerala i boje peska od koje je satkana, zavisi i boja pustinjske ruže. Gips i barit su najčešći minerali koji rastvaranjem u vodi kristališu koncentracijom kalcijum ili barijum sulfata isparavanjem vode, a primese oksida gvožđa daju ovim pustinjskim cvetovima rustičnu notu.

Peščane ruže nastaju ispod površine tla, na dubini od pola do tri metra. Smatra se da se formiraju relativno brzo, nekoliko decenija, pa ne sadrže fosilne ostatke i kratkog su veka, tako da u geološkom smislu nisu interesantne. Još uvek nije sa sigurnošću utvrđeno kako one "isplivaju" na površinu, mada se smatra da vetar igra ključnu ulogu utičući na eroziju tla.

Najčešće rastu pojedinačno, a često i u velikim grozdovima i buketima. Prosečna veličina pustinjskih ruža se kreće u rasponu od 1,5 do 10 cm u prečniku. Rekorder medju pustinjskim ružama je težio čak 454 kg.

Peščane ruže su posebna turistička atrakcija i prodaju se kao suveniri po pristupačnoj ceni. Našle su svoje mesto i u kristaloterapiji i feng shui tehnikama. Uvreženo je verovanje da se pustinjska ruža ne poklanja, jer to, navodno, donosi lošu sreću.

Krajem devedesetih godina prošlog veka, kada su umetnici širom sveta voleli da traže inspiraciju u arapskoj kulturi, Sting je snimio kultnu numeru „Desert Rose“ (Pustinjska ruža).

XXI vek je doneo veliku rezervisanost zapadnjačke kulture prema svemu što potiče iz arapskog sveta, ali će pustinjska ruža zahvaljujući njegovoj pesmi zauvek ostati sinonim za snažne emocije i uzvišenu patnju za nedostižnim.

„... Sanjam o kiši,

Sanjam o vrtovima u pustinjskom pesku

Uzalud se budim

Sanjam o ljubavi dok mi vreme klizi kroz šake

Sanjam o vatri,

To su snovi o konju kojeg nikada neću izmoriti

I u plamenu

Njene senke igraju u oblicima žudnje

Ova pustinjska ruža

Svaki njen veo je tajno obećanje

Ova pustinjska ruža

Nijedan slatki parfem me nije mučio ovako...“

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru