Kad Kinezi operu reku

12 Aug 2013
Autor Mirjana
2956 pregleda

Ove neverovatne fotografije su snimljene na Xiaolangdi rezervoaru Žute reke, u centralnoj kineskoj pokrajini Henan. Ono što izgleda kao scena iz filma o kraju sveta je zapravo pažljivo planiran metod čišćenja mulja koji se tokom godine nagomila na jednoj od najvećih rečnih brana na svetu.

Kad Kinezi operu reku

Mulj stvara ogromne naslage u koritu reke što usporava protok i podiže nivo vode, a samim tim i rizik od poplava. Vlasti pokrajne Henan jednom godišnje podižu delove brane praveći proreze kroz koje se ispere više od 30 miliona tona mulja. Tokom prethodnih 13 godina, na ovaj način je izbačeno ukupno 390 miliona tona rečnog mulja.

„Veliki mulj” privlači brojne posetioce koji, zaštićeni kišobranima, gledaju talase koji nadiru iz namenski napravljenih otvora u ogromnoj brani.

Uprava Xiaolangdi rezervoara kaže da se nakon čišćenja nivo reke svake godine spusti za više od 2 metra. Brana je deo hidrocentrale koja ima kapacitet od 1,836 MW, i proizvodi do 5,1 TW/h pomoću šest turbina snage 306 MW. Visoka je 154, a široka 1,317 metara, a u njenu izgradnju je uloženo 3,5 milijardi američkih dolara.

foto: Reuters i Associated Press

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru