Jeti, gospodar belih divljina

03 Dec 2012
Autor Sena
2802 pregleda

Jeti, mitski sniježni čovek, pripada redu kriptida, a znanost koja se bavi njihovim istraživanjem zove kriptozoologija.

Ova nauka se bavi istraživanjem i traganjem za još nepoznatim životinjama i levitira između znanosti i fantastike.

Jeti, gospodar belih divljina

Legende o dlakavim čovekolikim stvorenjima koja žive u divljini prisutne su u mnogim kulturama. Međutim, biološki materijali koji im navodno pripadaju nikada nisu testirani savremenim naučnim metodama kojima se kvalitetni rezultati mogu dobiti već i iz delića kose. Jeti ili snežni čovek obično se zamišlja kao velika dlakava životinja nalik na čoveka koja najverovatnije živi na Himalajima. Mnogi očevici tvrde da su videli ovakvu životinju kako nakratko hoda snegom prekrivenim planinama ostavljajući za sobom goleme tragove.

Ponekad je u svedočenjima Jeti sličan majmunu, nekad gotovo identičan ljudima, mada su ga viđali i kao medveda potpuno pokrivenog krznom čija boja varira od bijele do crne. Neki tvrde da su im stopala slična ljudskim, a neki da su enormno velika. Prvi bitni opisi Jetija datiraju iz 1898., ostavio ih je britanski istraživač, Majora LA Waddella.

‘Veliki tragovi u snegu najvjerojatnije su tragovi dlakavog divljeg čoveka koji živi u području večnog snega’, napisao je tada Waddella.

Royal Geographical Society Everest ekspedicija je 1921. godine pronašla tragove od ‘divljeg snežnog čovjeka’ na visini većoj od 6000 metara. Od tada, Jeti se upešno skrivao sve Daily Mail ekspedicije 1954. godine. Tim sastavljen od znanstvenika i planinara pretraživali su Himalaju mesecima. U njihovoj pratnji bilo je i 200 Šerpa. Jetija nisu našli, ali su pronašli nepoznate tragove.

Britansko-švajcarski tim naučnika objavio je da će istražiti DNK delova tela koji navodno pripadaju jetiju. U studiji će se ispitati kosa, kosti i drugi materijali iz kolekcije koju je prikupio švajcarski biolog Bernard Heuvelmans, a koja se čuva u muzeju u Lausanni. Naučnici pozivaju i druge sakupljače da im ustupe svoje uzorke za testiranje.

Divlji čovjek ima mnogo naziva: jeti ili migoi u području Himalaja, bigfoot ili sasquatch u Severnoj Americi, almasty na Kavkazu i orang pendek na Sumatri.

Ljudi su čuli uzbudljive priče i bezbrojna svedočanstva; u snegu i blatu videli i fotografirali neobične tragove; nacrtali bezbroj crteža i skica; sakupili pregršti sasušenog i smrznutog izmeta i dlaka, što bi trebalo da pripadaju snežnom čoveku, ali nikada nijedna njegova fotografija ili filmski snimak, trag ili otisak golemih stopala, niti bilo što drugo nije razbilo sumnje i potvrdilo njegovo postojanje!

Ostaju nagađanja, ali ostaje i činjenica da Jeti nikad nije uslikan, iako postoji bezbroj slika i crteža koji ga prikazuju po sijećanju očevidaca. Takođe, nikada nije pronađen nijedan materijalni dokaz koji bi nedvosmisleno potvrdio postojanje ovog mitskog bića. Čudno je što se čini, iako ne postoje čak ni fosilni ostaci ovog bića, da o njemu svi sve znaju.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

3 komentara

 
Војин Петровић, 04 Dec 2012

Mene su kao malog zvali Jeti :)

Odgovori
 
mirjana, 04 Dec 2012

Znači, ipak je dokazano da postoji.

Odgovori
 
Војин Петровић, 04 Dec 2012

Bio, jesam i biću.

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru