Misterije sveta (VI) - Tunguska eksplozija

11 Oct 2012
Autor D.L.
3235 pregleda

Nešto pre 8 časova ujutru, 30. juna 1908. godine seizmološki aparati u celom svetu su zabeležili izuzetno jak potres. Zbog jačine potresa mogli su samo da pretpostave o kakvom je rušilačkom zemljotresu reč. Međutim, uskoro je bojazan od jačine zemoljtresa u epicentru zamenilo zaprepašćenje, kada su pročitali da uzrok potresa nije bio zemljotres, već snažna eksplozija iznad nenastanjenog područja u istočnom Sibiru. Danas je taj događaj poznat kao Velika Sibirska eksplozija, Tunguska eksplozija, ili Tunguski događaj.

Misterije sveta (VI) - Tunguska eksplozija

Šta se tačno dogodilo, ne zna se ni danas. Priče očevidaca (koji žive i preko 50 km daleko od mesta događaja) govore o usijanoj velikoj lopti koja je doletela sa neba i ostavljala za sobom dug rep sivog dima. Ta lopta je eksplodirala takvom jačinom da se u nju nije moglo gledati, kao da se „upalilo drugo Sunce”. Potom se čula duga serija detonacija, kao artiljerijska vatra. Udarni talas koji je došao nakon eksplozije lomio je grane na drveću, obarao ljude na tlo i čupao ograde, čak 50 km od centra eksplozije. Nisu mogli ni da zamisle šta se dešavalo na samom mestu, dok radoznalost nije pobedila, a ljudi otišli da vide o čemu je reč.

Našli su neverovatan prizor. Na 30 km od centra eksplozije stabla su bila oborena, delimično spaljena ili savijena, pronađeni su lovci koji su umrli od udarnog talasa. To su bile posledice najjačeg udara iz svemira na našu planetu zabeleženog u novije doba. Ne zna se šta je to doletelo iz svemira, da li je asteroid ili kometa, ni koja je njegova veličina bila. Postoje procene veličine nebeskog tela od 60 do 1200 metara, a jačina eksplozije je procenjena na 10-20 megatona što je hiljadu puta jače od one u Hirošimi. Prva ekspedicija koja se uputila u to područje, 19 godina kasnije, sa ruskim mineralogom Leonidom Kulikom na čelu, nije našla krater koji je specifičan za detonaciju ove jačine. Nigde na području od 50 kvadratnih kilometara nisu našli ništa sem oborenog drveća, nikakve rupe niti spaljenog mesta na zemlji. U samom centru kruga kojeg su činila oborena stabla našli su nešto zapanjujuće. Nekoliko stabla je stajalo uspravno kao da se ništa nije dogodilo. Tada su krenula nagađanja svojstvene ljudskom rodu – početak kraja sveta, napad vanzemaljaca, rušenje svemirskog broda, antimaterija koja je udarila u zemlju, mala crna rupa koja je prošla kroz zemlju i slično.

Naravno, sve te teorije su brzo odbačene, jer za njih nije bilo nikakvih dokaza. Svetu nije došao kraj; nisu pronađeni ostaci svemirskog broda; vanzemaljci su izgleda samo čistili oružje koje je slučajno opalilo (dešava se i iskusnim vojnicima); antimaterija još ne postoji kako kažu naši naučnici, a crna rupa... to bi bio jedinstven primer da je crna rupa usisana od nečega a ne usisala nešto, posebno što na suprotnoj strani planete nije zabeležen njen izlazak.

Ni danas, uz svu pomoć tehnologije i nauke, nije pronadjen odgovarajući odgovor koji sveobuhvatno objašnjava Tungusku eksploziju.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

1 komentara

 
Darko, 22 Jul 2014

Za ovaj događaj vezana je i jedna teorija umešanosti Nikole Tesle, tj. da je Tesla svojim izumom spasio Zemlju od verovatnog uništenja.

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru