Misterije za sad nedostižne čovječanstvu

25 Nov 2012
Autor Sena
1500 pregleda
Misterije za sad nedostižne čovječanstvu

Koliko god u današnje vreme to zvučalo čudno i uz pomoć napredne tehnologije neke stvari su ostale i do dan danas nerazjašnjene odnono misteriozne. Uprkos naporima najvećih istoričara današnjice, najučenijih kriptografa i najupornijih lovaca na blago, istorija je puna zagonetki koje ni danas nisu riješene. Ovih 10 misterija očito će uvijek ostati misterije.

1. Vojnićev rukopis. Misterioznu ilustriranu knjigu nepoznatog sadržaja prije nekih 600 godina napisao je nepoznati autor na nepoznatom jeziku. 272 strane ove knjige postale su krah povjesničara i kriptografa, a teorije se bore u razmišljanjima da li je to bio početak moderne medicine, udžbenik alkemičara, ili je pak djelo izvanzemljaca. Knjiga sadrži ilustracije nepoznatih biljaka i astronomske "karte" koje su velik misterij pošto se tada nije raspolagalo sa toliko naprednom tehnologijom pomoću koje bi se dobile informacije za načiniti jednu takvu "kartu".

2. Kriptos je kodirana skulptura umjetnika Jima Sanborna. U unutrašnjem dvorištu u okviru kompleksa američke Centralne obaveštajne službe (CIA), nalazi se skulptura sa 865, na prvi pogled nasumice odabranih slova perforiranih u bakarni svitak. „Kriptos”, ipak, nije samo skulptura, a umetnik Džim Sanborn daleko od toga da je nasumice birao slova koja je čine. Ona obrazuju šifru do te mere složenu da čak ni najcenjeniji kriptolozi CIA nisu uspeli da je dešifruju.

3. Beale šifra "skup tri poglavlja teksta, navodno sadrži ključ dolaska na najtraženije mjesto svijeta. Svojevrsna mapa koja bi, da je cijela, sadržala lokaciju gdje se nalazi najveća količina zlata na svijetu. U njemu je zapisano mjesto gdje se nalazi zakopano zlato, srebro i nakit u vrijednosti od čak 63 milijuna dolara. Dio teksta nedostaje te se ne može otkriti točno mjesto u kojoj se blago nalazi.

4. Disk iz Festosa. Vjeruje se da je napravljen u drugom milenijumu prije nove ere. Disk iz Phaistosa otkrio je arheolog Luigi Pernier 1908.godine. Hijeroglifski zapis s Krete sastoji se od pečene gline u kojoj su uklesani tajanstveni simboli koji se smatraju nepoznatijim oblicima hijeroglifa.

5. Šagborski natpis. Spomenik iz osamnaestog vijeka, koji se nalazi u engleskom okrugu Stefordšir. Pogledamo li izdaleka to je samo spomenik sa slavnom slikom pastira autora Nicolasa Poussina no približimo li se primjetit ćemo slijed slova DOUOSVAVVM – kod koji niko nije uspio dešifrovati više od 250 godina. Iako identitet osobe koja je napisala kod nije poznat, špekuliše se da bi on mogao biti trag koji su za sobom ostavili Templari te da skriva tajnu mjesta boravka Svetog grala.

6. Tamam Shud. 1948. godine na plaži Adelaide u Australiji nađen je nepoznati mrtav muškarac. Osim toga što čovjek nikako nije mogao biti identificiran, cijela priča postaje još veće čudo jer je u hlačama ubijenog nađen papir. U skivenom ušivenom džepu nađen je papirić na kojem je pisalo 'Tamam Shud Fraza na persijskom znači “gotovo je”, a nalazi se na zadnjoj stranici zbirke pjesama “Rubajat” Omara Hajama. Da misterija bude još veća, kasnije je otkrivena kopija Hajamove zbirke koja sadrži šifrovani kod za koji se vjeruje da ga je ostavio mrtvi muškarac. Ipak, do danas se nije saznalo ko je taj muškarac ni šta zapravo ovaj kod znači.

7. Wow! signal. Mladi volonter Agencije za traženje vanzemaljske inteligencije, Džeri Ehman, ljetne noći davne 1977. godine, možda je postao prvi čovjek koji je ikada primio poruku vanzemaljskog svijeta. Ehman je skenirao radio talase iz dalekog svemira nadajući se da će slučajno naići na signal bića sa drugih planeta, a onda je vidio da mu očitavanja naglo “skaču”. Signal je trajao sedamdeset dvije sekunde, a dolazio je sa mjesta gdje ljudska noga nikad nije kročila: iz sazvježđa strijelca, u blizini zvijezde Tau Sagittarii, koja je od naše planete udaljena 120 svjetlosnih godina. Ehman je pored ispisa signala napisao “Wow!” te je on tako i dobio ime. Svi pokušaji da se signal ponovo locira su propali, što je dovelo do mnogo kontroverzi i misterije u vezi njegovog porijekla i značenja.

8. Zodijakova slova. Zodiac slova niz su od četiri šifrirane poruke za koje se vjeruje da su pisani od strane poznatog serijskog ubojice iz SAD. Sam je dao sebi ime u nizu pisama, šifrovanih, koje je slao štampi. Terorisao je stanovnike San Franciska kasnih šezdesetih i ranih sedamdesetih godina prošlog vijeka. Pisma su, najvjerovatnije, napisana s ciljem da se ismiju novinari i policija, a samo jedno od njih je dešifrovano. Identitet ubice takođe ostaje misterija. Ubojstva je otkriveno, ali Zodiac ubojica nikada nije identificiran baš kao ni tri poruke od četiri.

9. Džordžijski vodič. U kamenje se urezalo 8 svjetskih jezika uz koja su urezana i astronomska značenja. Granitni spomenik podignut 1979. godine u okrugu Elbert, u Džordžiji. Na njemu se nalaze natpisi na osam jezika: engleskom, španskom, svahili, hindi, hebrejskom, arapskom, kineskom i ruskom . Iako ne sadrži šifrirane poruke, svrha i podrijetlo ovih kamenja ostaju obavijeni velom tajni.

10. Rongorongo. Sustav tajanstvenih znakova 'glyphs' otkrivenih artefaktima na Uskršnjem otoku. Mnogi vjeruju da predstavljaju izgubljeni sistem pisanja. Do danas nisu dešifrovani, a njihove istinske poruke, za koje mnogi vjeruju da kriju informacije o civilizaciji ovog ostrva, će možda zauvijek biti izgubljene.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru