Tajanstvena Nesi

28 May 2014
Autor D.L.
2051 pregleda

Čudovište iz Loh Nesa, Nesi, je kriptid (cryptid) stvorenje čije se postojanje pretpostavlja, ali nije potvrđeno od strane naučne zajednice. Pretpostavlja se da živi u škotskom jezeru Loh Nes i da je iz roda plesiosaurusa, davno izumrlih praistorijskih životinja.

Tajanstvena Nesi

Nauka tvrdi da je čudovište samo moderan mit, ništa drugo nego skup mašte, montiranih slika, i preteranih priča. Uprkos tome, ono je jedan od najpoznatijih primera kriptozoologije.

Škotsko jezero Loh Nes (Loch Ness) je sa svojih 56 kvadratnih kilometara drugo po veličini jezero u Velikoj Britaniji, po dubini od 230 metara je na drugom mestu. Prvo je po količini sveže vode, sa 16.430.000 miliona galona (1 galon =4,5 litara) i moglo bi 10 godina snabdevati celu svetsku populaciju. Voda u njemu nikada ne zamrzne. Ipak, ovo jezero je poznato u svetu pre svega kao mesto gde živi Nesi, monstrum iz jezera. Prve priče o Nesi dolaze iz legende o svetom Kolumbu (Sent Columba) sa Ione, u VII veku, gde se kaže da je on proterao čudovište u jezero nakon što je ubilo nekog čoveka na obali. Priča se nastavlja u XVI veku kada Hektor Bois (Hector Boece) u svojoj Istoriji Škotske opisuje čudovište koje je izjurilo iz jezera, srušilo par drveća u šumi, ubilo 3 čoveka i vratilo se u jezero. O Nesi se pisalo i tokom XVIII i XIX veka, ali je interesantno da se uopšte ne spominje u istoriji zamka škotskog klana Arkart (Urquhart) koji se nalazi uz samo jezero.

Prve savremene špekulacije o čudovištu počinju 14. aprila 1933. godine kada je bračni par Makej (MacKay) prijavio nešto nalik kitu kako pliva sredinom jezera, dok su se vozili putem pored njega. Nakon toga, bilo je sve više prijava čudnih događanja na jezeru, a kulminacija se desila 2. maja 1933. godine kada je objavljena prva priča u novinama. Potom su počele da se pojavljuju i prve fotografije od kojih su najpoznatije dve. Prva je jedna iz serija fotografija koje je napravio Hju Grej (Hugh Gray) 12. novembra 1933. godine, kada je primetio komešanje na površini jezera i video ogromno biće kako pliva u njemu. Na slici se vidi, iako je dosta zamućena, telo ogromne mase, sa dugim repom levo, glavom desno, i sa nečim na dnu tela što bi mogla biti peraja, ili noge životinje. To su videli pobornici da Nesi postoji. Protivnici postojanja čudovišta iz jezera su videli na slici psa koji pliva u vodi sa štapom u čeljustima (šta je u stvari na slici, tj. šta vi želite da vidite na slici, izaberite sami).

Druga slika, poznata kao ''Hirurgova slika'' (Surgeon photo) je verovatnije najpoznatija slika bića iz Loh Nesa. Napravio je doktor Wilson, ginekolog iz Londona, koji je kasnije odbijao da se njegovo ime dovodi u vezu sa slikom, pa je zato nazvana ''hirurgova''. Kasnije analize koje je 1993. godine uradio Discovery Communications, pokazuju nekoliko nepravilnosti na fotografiji. Talasi oko Nesi izgledaju kao da su nastali prilikom ''vuče'' objekta na vodi, a upoređivanjem talasa i objekta, dobija se procena da je objekat na slici veličine 60-90 cm. Naravno, i ovde svako ima svoje mišljenje i ne postoje sigurni dokazi ni za ni protiv.

Južnoafrički turista G.E. Taylor je 1938. godine je snimio video u trajanju od 16 minuta, na kome se, kako Tejlor tvrdi, vidi Nesi kako pliva po površini jezera. On je odbio da celi film prikaže javnosti, ali na onom malom delu koji je svet video, vidi se samo ''nešto'' što bi moglo biti ''svašta''. Aeronautički inženjer Tim Dinsdale je 1960. godine krenuo u lov na Nesi i petog dana potrage je snimio film na kome se vidi telo kako nepravilno pliva jezerom. Dinsdale je opisao telo kao crvenkastu grbu ispred koje se povremeno pojavljivala glava i vrat, a Discovery Communications je 1993. godine odradio analizu 40 metara dugog filma. Rezultat je da bi to mogla biti Nesi, ali da se ne može sa tačnošću tvrditi da jeste.

Poslednji iz serije dokaza o postojanju Nesi je fotografija koja se pojavila na Apple maps 19. aprila 2014. godine. Primetio ju je Andrew Dixon, koji gledao svoj rodni grad na mapi i bacio jedan pogled i na jezero. Ugledao je kako po površini plovi veliko telo, i pomislio da bi to mogla biti Nesi. Naravno, i ovde analiza može dokazati samo to da ''nešto'' može biti ''svašta''. Odlučite sami. Interesantan je podatak da u Škotskoj niko ne veruje u Nesi, ali da svi neguju verovanje da ona postoji. Odlično je za turizam, smatraju Škotlanđani.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru