Hrast Mladoženja, drvo sa sopstvenom poštanskom adresom

19 Mar 2017
1445 pregleda

Ako pošaljete pismo na adresu Bräutigamseiche, Dodauer Forst, 23701 Eutin, Germany ono će završiti u šupljini hrastovog stabla u šumi Dodauer Forst u blizini Ojtina u Nemačkoj. U proteklih sto godina hiljade ljudi je pisalo pisma ovom drvetu sa istom željom - da pronađu ljubav svog života.

Hrast Mladoženja, drvo sa sopstvenom poštanskom adresom

Legenda kaže da ga je pre 500 godina u znak zahvalnosti zasadio sin keltskog poglavara koji je bio zarobljen i vezan u šumi i da ga je oslobodila devojka hrišćanske vere. Istoričari kažu da ova legenda nije zasnovana na istini i da su je izmislili hrišćanski misionari da bi kod pagana podstakli obožavanje hrasta koji je u hrišćanstvu oduvek zauzimao značajno mesto, ali događaj koji je ovom drvetu nadenuo ime Hrast Mladoženja i koji je započeo tradiciju pisanja pisama sa ljubavnim željama nije bajka.

Pre više od sto godina šumareva ćerka po imenu Ohrt je bila zaljubljena u sina vlasnika fabrike čokolade u Lajpcigu. Kako njen otac nije odobravao ovu vezu, mladi par je bio prinuđen da nađe način da razmenjuje nežne reči. Dopisivali su se, a pisma su tajno ostavljali u šupljini drveta. Uvidevši da zabrane nisu urodile plodom, Ohrtin otac je popustio, dao kćeri svoj blagoslov i zaljubljeni par se venčao pod ovim hrastom 2. juna 1891. godine.

Priča o drvetu se brzo proširila i mnogi su napisali pismo u nadi da će pronaći svoju srodnu dušu i životnog saputnika. Hrast je postao toliko popularan da mu je 1927. godine nemačka poštanska služba dodelila poštansku adresu. Šupljina u stablu u koju se odlažu pisma se nalazi na visini od tri metra i do nje se može doći samo merdevinama. To je javno sanduče i svakom je dozvoljeno da otvori, pročita i odgovori na pismo po izboru.

Kako je tokom decenija njegovim posredstvom sklopljeno preko stotinu brakova, hrast je na neki način preuzeo ulogu provodadžije. Penzionisani poštar Karl Hajnc Martens je poznavao dva para koji su na taj način sklopili svoje dugogodišnje i srećne brakove, a i sam je pronašao svoju ljubav i oženio se tako što je napisao pismo na adresu starog hrasta na koju je više od 20 godina nosio poštu.

Hrast Mladoženja i dan danas prima ljubavna pisma iz celog sveta iako više nije slobodan momak. Simbolično je oženjen 25. aprila 2009. godine devojkom iz roda divljeg kestena, nastanjenom kod Dizeldorfa, koja takođe ima svoju poštansku adresu.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru