Futuristički dizajn aerodroma Bao'an

07 Dec 2013
Autor Mirjana
470 pregleda

Iako je otvoren tek pre nedelju dana, novi Terminal 3 Međunarodnog aerodroma Šenžen Bao'an u Kini je već podelio mišljanja svetskih putnika. Jedni smatraju da je reč o vrhunskom futurističkom dizajnu, dok drugi konstatuju da je nešto ovako hladno i nehumano mogla da stvori samo Kina - nova sila u munjevitom usponu.

Futuristički dizajn aerodroma Bao'an

Dizajn italijanskog Studija Fuksas koji se prostire na 500,000m2 oblikovan je tako da liči na džinovsku ražu sa dvostrukom spoljašnjom strukturom koja kao saće obavija građevinu. Terminal je dug 1,5km, a sam krov se prostire na dužni od 80m.

Strukura u formi saća omogućava slobodan protok svetlosti i znatnu uštedu energije. Enterijer odlikuju karakteristični beli, konusni potporni stubovi koji se popout onih u katedralama uzdižu do samog krova. Poseban sistem konstruisan na krovu prikuplja kišnicu, filtrira je i koristi kao tehničku vodu u toaletima i za zalivanje biljaka. Ovo je i prvi aerodrom u Kini koji poseduje solarna postrojenja snage 10 megavata koja generišu dovoljno energije za potrebe 10.000 domaćinstava. Postrojenja klima uređaja su napravljena u obliku 116 belih drvenih stabala i savršeno se uklapaju u enterijer.

Izgradnja Terminala 3 koštala je 8,5 milijardi jena (oko 1,4 milijarde dolara), a rekonstrukcija kompletnog aerodroma Bao'an u ovom stilu biće završena tek 2035 godine.

izvor: CNN

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru