Fleš mob - Zvona za umetničko obrazovanje

23 May 2020
363 pregleda

Ukoliko smatrate da umetničko obrazovanje treba da je dostupno svakom detetu i verujete da su nam umetnost i kultura važan deo bivstvovanja, onda u duhu Oskara Vajlda po kome je „umetnost jedina ozbiljna stvar na svetu, a umetnik jedina osoba koja nikada nije ozbiljna“, zazvonite da se i vaša podrška čuje!

Pridružite se akciji fleš moba koja će se desiti u celom svetu u ponedeljak, 25. maja u podne. Zazvonite najavljujući početak UNESCO Međunarodne nedelje umetničkog obrazovanja.

Fleš mob - Zvona za umetničko obrazovanje

Sa željom da se podigne globalna svest o važnosti umetničkog obrazovanja i umetnosti u obrazovanju, a ukazujući na konkretne projekte i prakse, na svojoj 36. sednici UNESKO je četvrtu nedelju maja proglasio kao Međunarodnu nedelju umetničkog obrazovanja.

Obzirom na prilike koje su nas usled pandemije covida19 snašle na globalnom nivou, početak ove nedelje je zamišljen kroz svojevrsni preformans - fleš mob.

Nastao 2003. kao projekat Bila Vasika urednika Harper magazina, fleš mob predstavlja grupu ljudi koja izvodi neobičan i naizgled besmisleni preformans sa ciljem da na duhovit i zabavan način podrži akciju u koju veruju i iza koje stoje, i to tako da iznenade, ostave bez daha, a onda i nestanu u masi zbunjenog ali i oduševljenog spontano okupljenog gledališta.

Ukoliko želite da podržite umetničko obrazovanje, u ponedeljak, 25. maja tačno u podne zazvonite zvonima i zvončićima sa vaših prozora ili terasa, iz parkova, ili sa mesta gde god da se već u tom trenutku nalazite. Veličina i zvuk zvona nisu važni, samo zazvonite za podršku umetničkom obrazovanju, a ako tom prilikom napravite i neki snimak ili fotografiju, postavite ih na društvene mreže uz haštagove:

#BellsForArtsEd
#ArtsEdWeek
#ArtsUnitesUs
#UNESCO
#CEDEUM

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru