Filmske greške (VII) - The Hobbit: The Desolation of Smaug

25 Feb 2014
Autor D.L.
626 pregleda

Hobit: Šmaugova pustošenja (The Hobbit: The Desolation of Smaug) reditelja Pitera Džeksona, snimljen 2013. godine, je drugi deo filmske trilogije Tolkinove knjige Hobit, ili Do tamo i nazad. Nastavak je obradovao sve ljubitelje Gospodara Prstenova koji su željno i strpljivo čekali godinu dana da vide nastavak pustolovina Bilba, Gandalfa i patuljaka u nastojanju da oteraju zmaja iz domovine patuljaka, Erebora.

Filmske greške (VII) - The Hobbit: The Desolation of Smaug

Možda jedina mana ove epske fantazije je njegovo trajanje, od čak 3 sata, ali to ne umanjuje kvalitet filma. Nešto karakteristično za ovaj nastavak je to, da i pored sve želje da se ulove sitne i krupne greške, lovci na njih su morali da se zadovolje sa samo 4, u celom filmu, što se graniči sa fantastičnim. Pisac ovih redova je pogledao film čak 6 puta, menjao brzinu reprodukcije, vraćao neke scene i po 5 puta, i na kraju je morao da se zadovolji sa tih 4, malo razočaran zbog toga, ali više zadovoljan što je film skoro besprekoran.

1. Dok Bilbo i patuljci putuju kroz Mrku šumu, u sceni kada se Bilbo penje na drvo da vidi gde je sunce i kada želi da siđe, nogom zapinje za paukovu mrežu. Mreža je dovoljno jaka da Bilbo ne može da je pokida i on pada sa drveta. Malo kasnije, vidimo kako Bilbo pada leđima na paučinu i bezuspešno pokušava da se oslobodi, što potvrđuje jačinu mreže. Međutim, u sceni kada Bilbo ubija pauka, on skida mrežu sa sebe bez problema, kao da je napravljena od papira, a uz to uopšte nije lepljiva.

2. U sceni kada pauk hvata Bilba, vidimo kako ga je obmotao paučinom, sa rukama uz telo, a samo nekoliko trenutaka kasnije, Bilbo ubija pauka mačem. Kako je Bilbo uspeo da onako vezan izvuče mač iz korica, i da ga uspravi ka pauku, to nismo uspeli da shvatimo.

3. Kada Bilbo sluša pauke, nakon svog oslobađanja, on čuje njihov razgovor ali ga ne razume. Kada stavi prsten, on ih razume, i napada tako nevidljiv jednog od njih. Razume kada pauk pita ''Where is it!?'', skida prsten i kaže ''Here!'', ali on i dalje razume pauka iako ne bi trebalo skidanjem prstena, kada ovaj jauče ''Sting!'' a Bilbo kaže sam sebi ''Sting, it is a good name.''

4. U sceni sa burićima,baš kada je Kili ranjen u nogu, Tauriel se pojavljuje sa lukom u levoj ruci. Odmah zatim, u sceni njene borbe protiv Orka ona luk ima u desnoj ruci, a sa levom gađa, bori se nožem i udara Orke.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru