Filmske greške (VIII) - Montevideo, Bog te video

20 Sep 2014
Autor D.L.
2938 pregleda

Montevideo, Bog te video, filmski prvenac našeg glumca Dragana Bjelogrlića iz 2010. godine, je priča o fudbalskoj reprezentaciji Kraljevine Jugoslavije i njenom debiju na svetskom prvenstvu u Urugvaju 1930. godine.

Filmske greške (VIII) - Montevideo, Bog te video

Sentimentalna priča o sportu, ljubavi i drugarstvu u Srbiji između dva rata je postala hit preko noći u celom regionu, i imavši u obzir stanje u srpskoj kinematografiji film je ispao više nego dobar. U samom filmu postoje nekoliko istorijskih nepravilnosti i odsutpanja, koje su namerno napravljene da bi se ispoštovala priča o stanju u reprezentaciji, i odnosima između glavnih ličnosti u filmu. Kada se te nepravilnosti zanemare, ipak u filmu postoje i greške koje su manje ili više mogle da se izbegnu.

 1. Na samom početku filma, kada mali Stanoje priča uvod vidi se kako tramvaj prolazi ulicom. Ako malo bolje zagledate iza tramvaja, na ulici nema šina. Šine nisu potrebne trolejbusu, ali tramvaju jesu. Pored toga, ne vide se ni trola, ni žice iznad njega.
 2. U nastavku te scene, Stanoje prolazi ulicom koja je popločana identičnim kamenom, savršenih ivica i sa geometrijski savršenim rasporedom. U to vreme u Srbiji još uvek su ulice popločavane kaldrmom i ručno tesanim kamenom.
 3. U sceni kada prvi put videmo Tirnanića, kako sa decom igra fudbal, jedno dete nosi lepe platnene patike, pored gumenih opanaka i teških kožnih cokula koje nose druga deca. Platnene patike su se pojavile tek 60-ih godina u SAD i Velikoj Britaniji.
 4. U toj istoj sceni, dok Stanoje čisti cipele Bošku Simonoviću, Dunsteru, i priča mu o Tirketu, vidi se u pozadini višespratnica. To ne bi bilo čudno za Beograd u to vreme da višespratnica nije od onih savremenih, ''serijski'' zidanih zgrada, nakon drugog svetskog rata i godanama posle njega.
 5. U sceni kada se kafedžija Rajko i berberin Bogdan prepiru ispred kafane, Tirke loptom pogađa kofu na prozoru iznad njih. Uprkos svim zakonima fizike, kofa pogođena loptom ne ide od lopte u sobu, nego pada iz sobe i poliva Bogdana i Rajka ispod prozora.
 6. Uprkos tome što su u sceni korišćeni automobili iz predratnog doba, u filmu se često vide stvari kojima nije mesto u to vreme. Asfalt kao podloga za ulice se pojavio u Srbiji tek neposredno pre Drugog svetskog rata, betonirani trotoari takodje, a ivičnjaci su bili od ručno tesanog kamena, bez konusa prema ulici i nisu svi bili istih dimenzija i savršeno slični jedan drugom.
 7. Kada Milutinca pokupi devojka i krenu kolima ka gradu, pored puta se vidi bandera. Da je bandera od drveta to ne bi bilo čudno, ali metalne bandere su se u Srbiji postavljale tek dosta nakon završetka Drugog svetskog rata.
 8. Isti slučaj je i sa radijatorima. Radijatori su se u Srbiji pojavili 1932. godine, i to samo u bogatijim kućama, kada se otvorila fabrika u Zrenjaninu. Parno grejanje je tada bilo skupa investicija za obične građane i široku upotrebu.
 9. Tokom prenosa jedne od utakmica, reporter na glavi ima moderne slušalice sa aluminijskim delom koji spaja naušnice obložene finom tkaninom. U to vreme slušalice su bile obložene kožom i imale su ili drveni spoj ili spoj od metala, ali nikako aluminijuma koji je u to vreme bio mnogo skuplji nego danas.
 10. Čuveni Bogdanov Telefunken na kome prati utakmicu ispred radnje nije postojao u to vreme. Taj model, Telefunken 40G, je počeo da se proizvodi krajem te godine, tako da je u Srbiju mogao da dođe tek naredne 1931.
 11. U tuči između fudbalera BSK-a i Jugoslavije, u jednoj sceni se vidi par klima urađeja na zgradi preko puta.
 12. Bogati tast Mihajla Andrejevića, Andrejke, igra golf u Beogradu. Pored toga što u to doba nije postao teren za golf nigde u Srbiji, on ga igra i to sa metalnim štapovima koji su se pojavili tek 1935. godine u SAD-u.
 13. Staklene pepeljare su se prvi put pojavile u Francuskoj i Nemačkoj, u bogatijim restoranima i hotelima 1934. godine, i bile su napravljene od šarenog stakla. Pepeljare koje koristi Rajko u svojoj kafani, više priliče nekoj kafani iz Srbije 70-ih godina prošlog veka.
 14. Kada Tirke priča sa Rosom na kiši, dok ova sakuplja veš, njegova kosa je mokra na početku razgovora, i šiške padaju na čelo. Par sekundi kasnije, njegova kosa je suva, i šiške su mu pognute, da bi već u sledećoj sceni, kosa opet bila mokra sa šiškama na čelu.
 15. Za vreme utakmice sa Bugarskom, bele linije na terenu magično nestaju i pojavljuju se ponovo.
 16. U završnoj sceni, kada se Tirke oprašta od Rose, vidi se da ostavlja kofer pored sebe. Nakon razgovora, Tirke se okreće ka koferu, koji se sada nalazi skoro 2 metra od njega, i korača ka njemu da bi ga podigao sa zemlje.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

1 komentara

 
Mirko, 10 Jan 2020

U seriji pod naslovom Tandem, Moša je kod Balerine koji mu pored hleba i masti umesto mlevene paprike,kaže da nema Alevu papriku

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru