Filmske greške (VI) - Avatar

23 Nov 2013
Autor D.L.
610 pregleda

Avatar, film Džejmsa Kamerona (James Cameron) iz 2009. godine je epski naučno-fantastični film koji je sa budžetom od preko 200 miliona dolara jedan od najskupljih projekata svih vremena. Dobitnik je 3 Oskara, za najbolje dostignuće u vizuelnim efektima, najbolje dostignuće u kinematografiji i najbolje dostignuće u fotografiji.

Filmske greške (VI) - Avatar

Radnja over epske pustolovine je smeštena u nepoznati svet, na planetu Pandora koju naseljava narod Navi, tehnološki nerazvijen ali duhovno vezan za planetu i prirodu na njoj. Dolaskom čoveka koji je u potrazi za skupocenom rudom i ne preza od uništenja bilo čega samo zbog zarade ovaj narod se nalazi na rubu propasti, ali ga spašava bivši marinac koji sasvim slučajno i neplanirano dolazi na tu planetu. Karakteristično za ovaj spektakla je da ga je Kameron napisao još 1995. godine, ali ga nije snimao zbog tehnoloških ograničenja. Tek nakon uspeha Gospodara Prstenova, i scena sa Golumom, Kameron je krenuo sa snimanjem. Iako je velika pažnja posvećena samom snimanju, pazeći na svaki detalj, ipak se potkralo i nekoliko grešaka. Najveće od tridesetak su sledeće:

1. U sceni kada Parker igra mini-golf, loptice pored njegove desne noge su spojene, a samo par sekundi kasnije vidi se da su promenile mesta.

2. U sceni kada Parker pokazuje Grejs razlog njihovog boravka na planeti, on uzima rudu metala levom rukom. Uspravlja se i iz desne ruke premešta rudu u levu. Ruda je čudesno prešla iz leve u desnu ruku.

3. Kada Džejk prvi put koristi svoj avatar, on trči kroz baštu. U jednom trenutku on naglo koči, praveći brazdu u zemlji. Samo par sekundi kasnije, kada prstima na nogama kopa zemlju, brazda nastala kočenjem je nestala.

4. Kada se Džejk vrati nakon prve posete selu, Grejs ga pita da li je sve u redu sa avatarom, i drži mu ruke na mišicama. U sledećoj sceni, njena desna ruka mu je na ramenu, a zatim se ponovo vraća na mišicu.

5. Prilikom razgovora sa pukovnikom, Džejkove ruke čudesno menjaju položaj na stolu.

6. Kada Nejtiri prvi put pokazuje Džejku Ikrana, njen ''konjski rep'' je čas na leđima, čas preko desnog ramena.

7. U mobilnom centru, dok Grejs govori o Drvu duša, trudi se nalazi iza nje i okrenuta direktno monitoru. U sledećoj sceni, ona je okrenuta ka Djeku, a levom stranom ka monitoru.

8. Prilikom boravka u Drvu glasova, Nejtirin ''konjski rep'' opet pokazuje sopstvenu volju za menjanjem položaja.

9. U sceni kada Ejtukan naređuje da vežu Džejka, vidi se da mu ruke vezuju tako da je leva preko desne. U sledećoj sceni, ruke su mu vezane tako da je sada desna na vrhu.

10. Prilikom napada na Drvo u kome žive Navi, Džejk gura Grejs preko jednog stabla da bi je zaštitio od eksplozije. Nakon scene kada letelice granatiraju drvo, vidi se kako Džejk opet gura Grejs preko istog stabla.

11. U prethodnim scenama kada su letelice blizu površine, vidi se kako talasaju vodu i utiču na njihanje biljaka svojim potisnutim vazduhom. Međutim u sceni kada se letelice udaljavaju od uništenog sela, voda ispod letelica je mirna, iako se vidi vodena izmaglica .

12. Nakon što je Grejs pogođena u stomak prilikom bekstva, Džejk je pokriva ćebetom. Vidi se da ćebe ima preklop na vrhu, da bi se u sledećoj sceni taj preklop izgubio, pa opet pojavio u narednoj, i tako svaki put dok traje scena sa njih dvoje.

13. U sceni kada Džejk govori Tsuteju, sa velikim gmazom iza sebe, vidi se da Tsutej ima pletenice preko desnog ramena kako mu padaju na grudi. Odmah u sledećoj sceni, vidi se da su pletenice na leđima, i da se tek tada pomeraju kako Tsutej pomera glavu.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru