Filmske greške (I) - ''Hobit''

09 Feb 2013
Autor D.L.
330 pregleda

Ljudski je grešiti, a greške jesu sastavni deo našeg života pomoću kojih učimo. Niko nije savršen toliko da nije učinio makar jednu grešku, pa čak ni režiseri. Neke greške se primete odmah, i uklanjaju na licu mesta ponovnim snimanjem, ali neke ostaju i budu primećene tek od strane širokog auditorijuma, a tada je već kasno za ispravke.

Filmske greške (I) - ''Hobit''

Lovci na filmske greške su neumorni u otkrivanju istih na filmskom platnu. Što je skuplji film, to je greška dragocenija, a što se greška pre uoči i objavi, to je slava lovca veća. Lako je naći grešku u svom domu, gde možete film premotavati, usporavati, povećavati određene delove ekrana, ali naći grešku na bioskopskom platnu gde je pažnja podeljena na radnju filma i one male sitnice koje ne treba da budu u filmu, to se već graniči sa fantastičnim. Ni najnoviji nastavak, ili predpriča, čuvene Tolkinove trilogije, ''Hobit - neočekivano putovanje'', nije pošteđen lovaca na greške, kao i mnogi pre njega.

Neke od njih, one najkrupnije, su sledeće:

1. Tokom prvog razgovora Bilboa i Gandalfa u filmu, vidi se žena u pozadini kako uzima odeću sa konopca i slaže ga u korpu. U sledećoj sceni, pola odeće je skinuto sa konopca, a u trećoj sceni sva odeća je opet na svom mestu, na konopcu.

2. Prilikom Torinovog sećanja na rat protiv Azoga, u prvih nekoliko sekundi, na levoj strani scene vidi se patuljak koji štitom promašuje orka dobrih 10 cm, ali ork pomera glavu kao da je dobio udarac.

3. U sceni sa planinskim trolovima, kada Bilbo pokušava da oslobodi konje, vidi se na početku da konji nisu vezani. Međutim, u dve sledeće scene konji su zauzdani i vezani

4. Kada je družina opkoljena Vargama pored Sakrivenog prolaza (Hidden Pass), Torin se vidi kako drži svoj mač ''Orcrist'' u jednoj ruci a sekiru u drugoj; scena se menja i on izvlači mač iz korica i drži ga sa obe ruke. Scena se opet menja i vraća se prvobitna kombinacija sa mačem i sekirom.

5. U poslednjoj bitci pored zapaljenog drveta, Torin u desnoj ruci ima mač a na levoj svoj štit od hrasta sa metalnim ojačanjem, kojeg nije imao tokom celog putovanja, niti je imao torbu u kojoj ga je mogao čuvati do tog trenutka. Odakle ga je Torin izvukao, samo režiser zna.

6. Prilikom davanja ''Žaoke'' Bilbu, Gandalf mu govori kako je to Vilinsko sečivo i da zbog toga oštrica svetli plavom bojom u blizini orka. To se vidi u sceni kada Bilbo napušta družinu, a Žaoka svetli čak i u koricama. Međutim, u toj bitci pored zapaljenog drveta, Torin ima ''Orcrist'' koji je takođe vilinski mač, ali on ne svetli. Malo kasnije, kada Bilbo u naletu hrabrosti spašava Torinu život i stoji ispred Azoga i njegovih orka, Žaoka ne svetli.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru