Filmske greške (II) - Black Hawk Down

15 Feb 2013
Autor D.L.
802 pregleda

Pad crnog jastreba (eng: Black Hawk Down) je visokobudžetni film Ridlija Skota iz 2001. godine u kome je opisana bitka za Mogadiš, koja je bila deo kampanje Armije SAD iz 1993. godine, sa ciljem da se uhvati somalijski komandant Mohamed Farah Aidid. Film je osvojio 2002. godine Oskara za najbolji zvuk i montažu.

Filmske greške (II) - Black Hawk Down

Čak ni jedan ovakav film, sa ozbiljnom temom (vojna tehnologija SAD nije uspela da savlada ''kuku i motiku'' somalijskih uličnih ratnika i pritom izgubila dva helikoptera UH-60), sa ozbiljnim režiserom kakav je Ridli Skot (koji iza sebe ima takva ostvarenja kao što su Osmi putnik, Legenda, Istrebljivač, Gladijator, Telma i Luiz i mnoga druga) nije mogao da prođe bez grešaka prilikom snimanja. Najveće od njih su sledeće:

1. Na samom početku filma, u sceni na strelištu se pojavljuje američko transportno vozilo Hamvi (HMMWV) sa mitraljezom Broving .50 cal na krovu. Mitraljez tog kalibra je napravljen od čelika i veoma je čudno ponašanje njegove cevi prilikom truckanja na neravnom terenu strelišta, kao da je napravljen od gume.

2. U sceni kada marinci (USMC) gledaju tv, jedan marinac ima napad epilepsije. Prva greška je što sa tom bolešću nikada ne bi ni bio u marincima a ne tamo gde se nalazi radnja filma. Druga greška je ta što se u njegovoj ruci nalazi daljinski za tv, na početku epileptičnog napada, pa se u sledećoj gubi, da bi se pojavila u četvrtoj i tamo ostala do kraja scene.

3. U filmu je prikazana jutarnja muslimanska molitva (sabah), gde se vide dva Somalijca kako se mole okrenuti prema suncu na izlasku, znači prema istoku. Međutim, muslimani se mole okrenuti prema svetom gradu Meki, koji je u odnosu na Somaliju u pravcu sever-severoistok. Film je sniman u SAD, a tamo se molitve obavljaju prema istoku, ali je ipak greška u vezi filma.

4. Mercedes koji vozi Abi, a koji je trebao da parkira ispred zgrade u kojoj se nalaze Aididovi sradnici, u toku vožnje sam sebi menja stakla. U prvoj sceni sva stakla su netaknuta, da bi se u drugoj sceni videle dve naprsline, kod vozača u visini glave i kod suvozača u donjem desnom uglu. U sledećoj sceni, opet su sva stakla čitava, čak i zadnje, da bi se u poslednjoj sceni videlo da zadnje staklo ne postoji, nego je zamenjeno velikom tkaninom.

5. U sceni poletanja helikoptera na zadatak, vide se 4 mala (AH-6 Little Bird) i za njima 3 velika (UH-60 Black Hawk) što je ukupno 7, da bi se u sledećoj sceni pojavio još 1 veliki, i povećao broj na 8. Do kraja filma u akciji je ostao broj od 8 helikoptera.

6. Kada je prvi Crni Jastreb oboren, prilikom njegovog udara u zemlju on se okreće na bok i elise udaraju u zemlju. Međutim, ako obratimo pažnju videćemo da su elise duže nego razdaljina osovine propelera do zemlje. Kao da elise prolaze kroz zemlju.

7. Kod pada drugog helikoptera, pripadnik DELTA izlazi iz olupine sa naočarima na svom šlemu. Već u sledećoj sceni njih nema, pa se pojavljuju u sledećoj, i tako naizmenično nestaju i pojavljuju se do kraja te scene.

8. U jednoj sceni, dva pripadnika DELTA brane oboreni helikopter od Somalijaca, i obojica koriste standardno naoružanje DELTA jurišnu pušku CAR-15 i snajpersku pušku M-1 Garand. U jednoj sceni se u rukama jednog od njih pojavljuje jurišna puška M-16, koju koriste marinci, iako u helikopteru njih nije bilo. Odakle mu, niko ne zna, sem režisera.

9. Prilikom reanimacije mrtvog marinca, vidi se kako su mu oči zatvorene u sceni iz daljine, a u totalu su mu otvorene, i to nekoliko scena naizmenično do poslednje scene kada su oči širom otvorene. Čak se vidi u drugoj sceni da su ruke bolničara stavljene preko njegovih zatvorenih očiju.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru