Džinovske kristalne pećine i nova Ledena dvorana

08 Jul 2013
Autor Voxxx
788 pregleda

Izgleda kao Supermenova tvrđava samoće i vrlo je teško prodreti u nju, ali to nije sprečilo istraživače da otkriju nove tajne u smrtonosno toploj Pećini kristala, duboko u Meksiku. Opremljen odelima sa ledenim hlađenjem, tim je pronašao nove biološke misterije povlačeći paralelu sa drugim planetama, i "Ledenu dvoranu", neistraženu pećinu obloženu retko viđenim kristalnim formacijama.

Džinovske kristalne pećine i nova Ledena dvorana

300 metara pod zemljom, kristalna pećina je samo jedna u nizu blistavih pećina pod Naica planinom, u pustinji Chihuahua. Veći deo kompleksa bi bio ispunjen vrelom vodom, da nije bilo industrijskih pumpi koje su crpele vodu radi lakše eksploatacije srebra, cinka, olova i drugih minerala kojih ima u pećinama.

Foto: National Geographic

U kristalnoj pećini koja je kao dva sprata visoka i veličine fudbalskog terena, nalazimo ogromne gipsane grede – jedne od najvećih prirodnih kristala u svetu – koji niču nasumice, iz plafona, poda i zidova. Vrlo su oštri, a geometrijski oblik koji prave naučnici zovu euhedral. Izgled ovih kristala koji liče na dragulje je jedinstven. Belo-prozirni stubovi podsećaju na stubove leda, ali se u stvari greju supervrućim vazduhom koji dolazi iz podzemnih magmatskih komora. Kombinacija 90-100% vlage i 48ºC unutar pećine može da ubije nepripremljene goste za samo 30 minuta.

To je strašno i magično okruženje u isto vreme

Penelope Boston, astrobiolog

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru