Đačka himna za sva vremena, "The Wall"

31 Aug 2013
Autor Tea
441 pregleda
Đačka himna za sva vremena,

Jedan od najprodavanijih i najuticajnijih albuma u istoriji roka „The Wall”, kao trenutno najveća muzičko-scenska produkcija na svetu, predvođena Rodžerom Votersom, legendom benda Pink Floyd, sutra će svoj nesvakidašnji koncert održati u Beogradu.

Osavremenivši izgled i atmosferu kultnog albuma, „The Wall” ne samo da „ruši zid” već je srušio i rekorde posećenosti u svim delovima sveta.

U okviru turneje Evropa 2013, Voters će sutra beogradsku publiku povesti na putovanje kroz vreme, uz vrhunsku produkciju koja ujedno predstavlja koncert, predstavu, film i muzičko-scenski spektakl za pamćenje. U areni su postavljene dve pokretne bine međusobno povezane impresivnim zidom od 450 kartonskih cigli, čija je dužina 72, a visina 11 metara. Koncert će biti izveden u dva dela od po 60 minuta, dok će tokom pauze u trajanju od 25 minuta na zidu biti puštane projekcije.

Napisana kao protest uperen protiv autoritativnog školskog sistema, pesma „Another Brick in the Wall” je odavno postala đačka himna za sva vremena. Ovu pesmu (Part II) Rodžer će sutra izvesti zajedno sa našim mališanima iz Prihvatilišta, uzrasta 10-15 godina, koji su marljivo uvežbavali koreografiju za nastup kojim se ponose.

Podsećanja radi, inspirisan muzičkim izrazom ovog genijalnog albuma, Alan Parker je po scenariju Rodžera Votersa 1982. godine snimio film "The Wall", sa Bobom Geldofom u glavnoj ulozi. Prepun simbola i animacije, praćen isključivo muzikom Pink Floida, ovaj film na metaforičan način uz veoma malo dijaloga, govori o buntu uperenom prema obrazovnom sistemu koji je postojao u vreme kada je on bio tinejdžer.

Kreiravši vrhunski doživljaj za publiku, bez obzira odakle se gleda, ovaj muzički spektakl je do sada prikazan preko 190 puta širom sveta, pred više od 3,3 miliona obožavalaca, čime se našao među najuspešnijim u istoriji roka. Na Pollstarovoj dodeli nagrada, Rodžeru je 2011. i 2012. godine dodeljena nagrada za najkreativniju produkciju.

Paradoks je da nastajanje ovog albuma, koji je povezao mnoge generacije muzičkih fanova, se vremenski povezuje sa momentom razdora u legendarnom bendu. Nažalost, iako je ponovno okupljanje onih koji su se na sceni odavno rastali sve češća pojava poslednjih godina, to neće biti slučaj i sa grupom Pink Floyd.

Sutra će na sceni pored Votersa biti još 11 vrhunskih muzičara, među kojima je (na klavijaturama i harmonici) i njegov sin, Hari Voters, a oni koji budu prisustvovali ovom audio-vizuelnom remek delu o otuđenju i transformaciji, sigurno neće biti žao što su:

samo još jedna cigla u zidu.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

1 komentara

 
mala bubamara, 01 Sep 2013

Wow! Ovo se mora doziveti!! :D

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru