Dejvid Kroft, major koji je nasmejao čitav svet

08 Sep 2017
Autor Tea
2215 pregleda

Iza legendarnih britanskih serija „'Alo, 'alo” i „Zvonili ste, Milorde?”, stoji major, Dejvid Džon Kroft (David John Croft), koji je ismevajući vojne prilike tokom Drugog svetskog rata i stvarajući specifičnu parodiju na niz ratnih filmova i TV serija koje su se bavile ovom temom, uspeo da nasmeje čitav svet.

Dejvid Kroft, major koji je nasmejao čitav svet

Rođen kao Dejvid Džon Andru Šarland 7. septembra 1922. u Sandbanksu, tokom burne vojne karijere služeći britanskoj vojsci u Africi, Idndiji i Singapuru, dobio je čin majora, a nakon što je ne samo napisao scenario za niz popularnih BBC sitkoma, već ih i režirao i producirao, stekao je takvu popularnost kod široke publike da danas slovi za jednog od najvećih britanskih TV komediografa.

Ponesen brojnim nelogičnim ratnim dejstvima i naređenjima, neka svoja lična iskustva tokom sopstvenog vojevanja je zajedno sa Džimijem Perijem i Džeremijem Lojdom pretočio u scenarija najgledanijih TV serija svih vremena u Britaniji.

Pored klasičnih spletki i tajnih dogovora među zaraćenim stranama, Kroft je inspiraciju pronašao gledajući ratne filmove i TV drame, koje su poput: „Mirko, pazi metak! Hvala Slavko!”, u to vreme i u Britaniji krajnje banalno oslikavale realne golgote rata i ratne politike.

Iako tvorac brojnih humorističkih serija (Dad's Army, You Rang, M'Lord?, Hi-de-Hi!...), Kroft je našoj publici pre svega poznat po legendarnoj seriji „'Alo, 'alo” (prikazivala se u periodu od 1982. do 1992. godine) čija se radnja odvija za vreme Drugog svetskog rata u maloj varoši u Normandiji iz koje su Nemci pokrali sva vredna umetnička dela, a među kojima posebnu pažnju zauzima „Posrnula madona sa velikim sikama”, slika za kojom svi tragaju i bezuspešno pokušavaju da je se domognu.

Radnja je smeštena u malu krčmu koja predstavlja mesto u kojem se rado okupljaju Gestapo i Nemci, ali predstavlja i stečište tajnih agenata i Pokreta otpora, pa se u njoj uz malo flerta i dobre rakije mogu saznati sve važne vojne informacije.

Dok pokušava da sakrije brojne ljubavne afere, ali pre svega onu koju ima sa zgodnom konobaricom Ivet koja dok mu se baca u zagrljaj izgovara strasno: „Ooo, Reneee”, a on suprugu, razuveravajući u ono što je videla sopstvenim očima, iznova prekoreva rečima: „Ti, glupa ženska glavo!”, vlasnik kafea, Rene Artoa (glumac Gorden Kej), u nemogućim ratnim uslovima krije dva britanska pilota po koje, uprkos silnim najavama i pokušajima Pokreta otpora, niko ne dolazi.

Sam naziv serije „'Alo, 'alo” inspirisan je načinom na koji se Rene i njegova supruga Edit preživljavajući ratne uslove dovitljivošću i u večitoj nadi da će po pilote neko ipak doći, javljaju kada se u potkrovlju kafea oglasi „dobro sakrivena ispod kreveta bolesne tašte” radio stanica.

Iako snimljena na engleskom, sjajnim akcentovanjem stvorena je iluzija da neki likovi u seriji govore nemačkim, francuskim i italijanskim jezikom, što je ovoj klasičnoj komediji situacije dalo još jedan prepoznatljiv pečat kod publike koja i danas u šali izgovara čuvenu rečenicu britanskog agenta prerušenog u francuskog policajca: „Dobar jutar”, Mišel, članice Pokreta otpora koja svaki put pre nego što iznese novi plan evakuacije izgovara: „Slušaj vrlo pažljivo, ovo ću ponoviti samo jednom” ili čelnika Gestapoa, Her Flika, koji u retkim prilikama svojoj ljubavnici izgovara: „Helga, dozvoljavam ti da me poljubiš!”.

Paradoksalno ismevanje ratnih prilika kao i samog odnosa „velikh evropskih nacija”, Engleza, Francuza, Italijana i Nemaca u ratom okupiranom malom mestu, na humoristički način je oslikalo ambicije velikih svetskih sila i psihe malih ljudi kojima niko ne može zaista da upravlja.

Za izuzetan doprinos filmskoj industriji Dejvid Kroft je dobio najviše priznanje Britanske akademije filma i televizijske umetnosti, a 1978. postao i Službenik najvišeg ordena Britanske imperije (Officer of The Most Excellent Order of the British Empire).

„Deda britanske komedije”, kako su ga mnogi sa pravom nazivali, preminuo je tiho u snu, 27. septembra 2011. u Portugalu, samo par meseci nakon smrti supruge En Kalender sa kojom je tokom 71 godine braka dobio sedmoro dece.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

1 komentara

 
Sopček Đura, 13 Sep 2017

Jedna od serija koja je bila i ostala kultna kao i, meni omiljeni stripovi: Alan Ford, Asteriks, Talični Tom...

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru