Ponovo virimo kroz otvorena vrata

22 Apr 2013
Autor Tea
331 pregleda

Nakon 20 godina, porodica Anđelić – Jakovljević se od 23. februara ponovo dobro zabavljala tokom snimanja novih epizoda hit serije, a svoja vrata će otvoriti večeras u 21.15h na TV "Prva". Čini se da je vreme koje je prošlo za tu lucidnu družinu kratko da bi se nešto među njima promenilo, a opet dovoljno dugo da više ništa ne bude isto.

Ponovo virimo kroz otvorena vrata

Serija "Otvorena vrata" koja je tokom svog premijernog prikazivanja te davne ’94 i ’95 godine za sobom ostavljala čudan muk kod gledalaca, zbog koga se činilo da će biti zaboravljena čim se emitovanje završi, početkom 21. veka je doživela nešto što ni jedna druga serija nije. Kako su godine prolazile popularnost i gledanost su počeli da rastu, da bi danas dobili tolike razmere da se ona svakako smatra kultnom serijom koju prati više stotina hiljada fanova. Očigledno da je humor ove serije išao ispred vremena u kome je nastao.

Kao što se onda serija bazirala na satiričnom osvrtu na uzdrmanu srpsku kulturu i politička zbivanja devedesetih, tako i nove epizode imaju nameru da pričajući o netipičnim junacima, ispričaju priču o nama samima i vremenu u kome danas živimo, a koje je drugačije. Promenilo se vlasništvo, politički sistem i sistem vrednosti pravde, ljudskosti, slobode i ljubavi. Samo je humor ostao isti.

Nastavak ove lude komedije počinje tako što Dragoslav uspeva da namami svoju bivšu ženu Katarinu da se vrati u stan koji je konceptualno renovirao u umetnički prostor samo za nju. Njegov plan se ne odvija onako kako sa nadao. U stan se pre Katarine useljavaju Bata i Ana, kao i ostala poznata družina, uključujući i nekadašnjeg komšiju Ugrinovića. Umesto da pokuša da ostvari idilu sa bivšom suprugom, Dragoslav ponovo “otvara vrata” čitavoj bulumenti na čijim urnebesnim biografijama tokom proteklih 18 godina se bazira scenario budućih epizoda.

Gde su bili, čime su se bavili i koliko su se promenili za sve ove godine?

Katarina Anđelić (Vesna Trivalić) – Cakana.

Tokom NATO bombardovanja u njoj je proradio njen čuveni neurotični karakter koji je naveo da ćerku Milicu pošalje van zemlje. Ona je 1999. godine odlučila da jednostavno poludi a kada je zgrada u koju se bespravno uselila, legalno srušena, odglumila je nervni slom i u tom nastupu besa otišla u nepoznatom pravcu.

Dragoslav Jakovljević (Lane Gutović) – Drakče.

Čuveni švaler koji je zbog raznih kasirki, mesarki i buciki više puta gubio poverenje svoje žene, poslednjih deset godina živi u celibatu, nadajući se da neće dobiti još jedan "nokaut" od nje, već da će uspeti da vrati prokockano poverenje. Preuredio je stan po njenom umetničkom ukusu a na svoje muško oko stavio povez u odnosu na sve druge žene.

Svetislav Anđelić (Bogdan Diklić) – Bata.

Tokom proteklih godina, kao čovek sa potpunim odsustvom samokritike, bio je savetnik u tri vlade koje su mu dale dobru platu, stan i raznorazne privilegijame, te je proteklih godina vodio veoma lagodan i udoban život. Na poslednjim izborima je izgubio fotelju a sa njom i smisao života. Pao je u depresiju, samosažaljenje pa čak i nekonotrolisani bes.

Ana Anđelić (Bojana Maljević).

Zavrišila srednju medicinsku školu nakon koje je odabrala profesiju - kostolomac. Često se zaljubljivala a još brže odljubljivala. Nakon 12 brakova, otkrila je seks na jedan neverovatan način. Zbog toga počinje da drži obuku iz različitih disciplina ove materije, kroz časove, koji ne podrazumevaju fizički kontakt sa učenicima.

Vojkan Jakovljević (Nikola Đuričko).

Kao čovek koji je preležao hipohondriju, više puta umirao pa se ponovo rađao, tokom proteklih godina je postao ekspert za sve bolesti i vidove lečenja. Takođe je otkrio i novu ljubav prema internetu i svim oblicima umrežavanja i komunikacija koje su mu omogućile da, kao totalni zavisnik, danas vodi jedan veoma "ispunjen" virtuelni život.

Milorad Ugrinović (Zoran Cvijanović).

Proteklih godina je živeo u Sloveniji, gde je pokušao da napravi karijeru u administraciji. Kako je svih ovih godina ostao zaljubljen u Cakanu, trudio se da je namami da dođe kod njega u Evropsku uniju. Shvativši da su njegovi napori uzaludni i da ona neće doći, pronašao je način da se kao član delegacije EU vrati u Beograd. Ovog puta se i on useljava kod Dragoslava, svog najvećeg suparnika.

Posebnu pažnju u seriji privlače dve devojčice:

Milica Jakovljević (Sofija Jović).

Sofija je iz Srbije otišla krajem devedesetih. Završila je pozorišnu režiju na Long Ajlendu a potom doktorirala psihologiju. Danas ima 30 godina i veliku tremu što je prihvatila da ponovo zaigra. U nastavku serije igra mladu ženu, aktivistkinju, koja je doktorirala na temi "Porodični poremećaji i disfunkcionalna uloga žene u društvu kojim caruju ubice".

Njenu ćerku Keti igra Teodora Jelisavčić.

Osmogodišnja devojčica Teodora Jelisavčić, je uspela da svojim šarmom osvoji producenta serije na kastingu u konkurenciji od 550 devojčica. Za razliku od Sofije za koju je gluma bila jedno dragoceno iskustvo, ali ne i životno opredeljenje, Teodora već sad zna da će gluma biti njena buduća profesija. Čim je videla oglas u kome se traži devojčica za nastavak serije, rekla je roditeljima: “Hoću tamo da glumim!”

Sve u svemu, konačno jedno mentalno osveženje!

Nakon ispiranja mozga raznim pseudo- reality show sadržajima u kojima se polusvet miri, izjavljuje ljubav, traži mladoženju, hrani svinje i ne bavi se svojim životima, mi noćas otvaramo vrata svetu lepo upakovanih mana jedne izmišljene srpske porodice. Za razliku od latino- hindu- turskih serijskih sadržaja pravljenih na fabričkoj traci po istom kalupu, večeras očekujemo pravu komediju situacije i karaktera, na čijem scenariju mesecima ozbiljno radi tim talentovanih ljudi koji su nastavili stazama Biljane Srbljanović i Miloša Radovića, tvoraca klana Anđelić- Jakovljević. Prvi serijal “Otvorenih vrata” je obeležio jednu epohu, pa gledaoci pred autore i produkcijsku kuću “Monte Rojal” koja stoji iza ovog projekta, sa pravom večeras postavljaju visoku lestvicu očekivanja.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru