Da se zna ko u EU sme da nosi pantalone!

05 Feb 2013
Autor Tea
126 pregleda

Dok mi patimo uz zvuke dobro poznate pesme Balaševića „ Putuj Evropo super smo se družili, nama je lepo, taman kako smo zaslužili“, iz centra te iste Evrope stiže vest: „Gradsko veće Pariza je promenilo zabranu donetu pre 213 godina“ – žene mogu da nose pantalone!

Da se zna ko u EU sme da nosi pantalone!

Do poslednjeg dana januara ove godine, u glavnom gradu Francuske je bio na snazi zakon koji je nalagao ženama u Parizu da od policije traže posebnu dozvolu ukoliko žele da se „obuku kao muškarci“.

Zakon je donet 1800. godine kada je u naletu revolucionarnih događaja Napoleon Bonaparta ustanovio kancelariju policijskog prefekta kako bi uveo red. Prvi prefekt Luj - Nikola Diboa je 7. novembra 1800. godine izdao “Naredbu u vezi sa oblačenjem žena u mušku odeću” koja se odnosila samo na Pariz. Kako su revolucionari u to vreme nosili duge pantalone u znak protesta protiv viših slojeva koji su nosili pantalone do kolena, Diboa je ovakvu odluku doneo kako bi sprečio žene iz redova revolucionara da na isti način pokažu svoj bunt. U slučaju prestupa, policajci su bili dužni da žene koje nose pantalone odmah privedu u stanicu, a pretila im je kazna zatvorom.

Mada je bilo pokušaja i ranije da se stavi van pravne snage, ovaj Zakon je od tada pretrpeo samo male izmene 1892. i 1909. godine kada je ženama dozvoljeno da nose pantalone ukoliko jašu konja ili voze bicikl. Koliko god to delovalo neverovatno, ova naredba je smatrana delom “Francuske tradicije” pa zato do sada nije bila među prioritetima.

U julu 2012. godine, senator Alen Uper je uputio javni zahtev Ministarstvu za prava žena, kojim je zatražio da se postojeća mera ukine. Slučajno ili ne, ovo pitanje je konačno došlo na dnevni red baš u vreme skupštinske debate o istopolnim brakovima, čiji je prvi član, koji to omogućuje, već bio izglasan.

Najzad, 31. januara ove godine Zakon je ukinut a ministarka za prava žena, Najat Vallaud-Belkacem je tim povodom izjavila: “Ovaj Zakon je nekompatibilan sa principima jednakosti između muškaraca i žena koje su navedene u Ustavu i u francuskim Evropskim obavezama. Iz toga proističe da se Zakon ukida”. Iako zvuči kao dobra šala, istina je da je Parižankama posle 213 godina zvanične zabrane, konačno dozvoljeno da nose pantalone.

Tačno je da se ovaj zakon formalno već dugo nije primenjivao, ali je i paradoksalno da su Francuzi prvo dozvolili homoseksualna venčanja, pa tek onda ženama da nose pantalone.

Foto: 20ph-paris.com

glaszapadnesrbije.rs

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru