Stari animoziteti u EU potrvrđeni

27 May 2013
Autor Tea
79 pregleda

Najnovija studija „Stereotipi Evrope“ američkog istraživačkog centra Pew Research iz Vašingtona, o međusobnom odnosu evropskih naroda, dala je zanimljive rezultate. Istraživanje je imalo za cilj da otkrije kako zemlje članice EU vide sebe, kao i šta evropske nacije misle jedni o drugima.

Stari animoziteti u EU potrvrđeni

Englezi i Francuzi konačno složni: Francuzi su najarogantniji narod u Evropi.

Studija koja je obuhvatila blizu 8.000 ljudi iz Nemačke, Francuske, Velike Britanije, Grčke, Italije, Češke, Poljske i Španije, potvrdila je da stare predrasude i neprijateljstva među osam članica zemalja Evropske unije i dalje vlada.

Dok su sve ispitane zemalje sebe ocenile kao najsaosećajnije, Britanija, Italija, Češka, Španija i Poljska vide Nemačku kao naciju sa najmanje saosećanja ali i kao zemlju koja je najviše dostojna poverenja.

Suprotno tome, Britanci o svojim susedima preko kanala misle da im se ne može verovati kao i da su najarogantniji narod u Evropi. Kako su Francuzi sebe istovremeno ocenili kao najarogantniji i najmanje arogantan narod, izgleda da su se večiti rivali bar delimično oko nečega složili.

Italijani su o sebi rekli da su nacija kojoj se najmanje može verovati ali da imaju najviše saosećanja. Suprotno njima Grci, uprkos teškoj krizi u kojoj se nalaze, za sebe misle da su narod kome se najviše može verovati.

Studija Pew Research centra, „Stereotipi Evrope“ je kao deo ukupnog istraživanja evropskih stavova i međusobnog odnosa zemalja članica, pod nazivom „Evopska unija - Novi bolesnik Evrope“, nedvosmisleno pokazala da stari animoziteti nisu prevaziđeni a da je podrška Evropskoj uniji pala sa 60 na 45 posto.

Izvor: Huffington Post

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru