Coober Pedy - živi grad pod zemljom

26 Jun 2015
1202 pregleda

Na jugu Australije, 850km severno od Adelaide leži Coober Pedy, gradić koji na prvi pogled deluje napušteno. Ravnica bez ijednog drveta, ni po čemu privlačna, a na njoj nekoliko raštrkanih kuća, par restorana, policijska stanica, škola i bolnica. Međutim, to je samo jedan deo grada.

Coober Pedy - živi grad pod zemljom

Preostala infrastruktura je smeštena pod zemljom, u prostranim pećinama i tunelima koje meštani nazivaju „iskopine“. U njima su sagrađene kuće, hoteli, restorani, crkve, i još mnogo toga.

Gradić je osnovan 1915. godine, kada je četrnaestogodišnji dečak na kampovanju sa ocem slučajno pronašao opal, dragi kamen. U godinama koje su usledile, stotine kopača je naselilo ovo područje u nadi da će tu pronaći bolji život. Jako australijsko sunce im nije olakšavalo težak rudarski posao. Temperature su često prelazile 40°C, a život je dodatno otežavao izuzetno suv vazuh, bez daška vetra.

Kako su već imali ogromne rupe u zemlji ostale nakon potrage za opalom, pridošlice su počele da grade svoje domove pod zemljom ili u obodima brda. Ulaz je obično u nivou zemlje, a ostale prostorije se nastavljaju jedna na drugu u dubinu zemlje, ili horizontalno unutar brda. Sistem ventilacije je obezbeđen vertikalnim šaftom koji obezbeđuje čist vazduh, ali ne pušta previše toplote u ove građevine. Iako deluje krajnje nepraktično, ovaj vid gradnje je opstao i postao tradicija. Praksu su započeli kopači, uglavnom povratnici iz Prvog svetskog rata, a nastavile generacije nakon njih.

Do 1920. godine, naselje se zvalo Stuart Range Opal Field, po John McDouall Stuart-u, koji je kao prvi Evropljanin započeo eksploataciju ovog područja 1858. godine. Nakon 1920, postalo je poznato kao Coober Pedy. Smatra se da ovaj naziv potiče od modifikovanih reči Abordžina kupa piti, što znači rupa belog čoveka.

Danas je gradić Coober Pedy sa preko sedamdeset lokacija na kojima se iskopava opal, jedan od vodećih izvora ovog dragocenog mineraloida na svetskom tržištu, prvenstveno kvalitetnog belog opala.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

1 komentara

 
Sopček Đura, 27 Jun 2015

Kako navode neki istorijski izvori, Zemun je dobi ime po zemunicama kojih ima nekoliko u gradu u kom sam rođen i odrastao. U sklopu porodične kuće u centru grada (kod Muhara) u kojoj i danas živim, brat i ja smo odrasli u prostoru ispod brega, u zemunici, koja u izvesnoj meri podseća na pojedine fotose iz ovog priloga...

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru