Najstariji grad u Evropi otkriven u Bugarskoj

05 Jan 2013
Autor Mirjana
636 pregleda

Grad u blizini čuvenih solana, Provadia u bugarskom regionu Varna, nalazi se na istom mestu gde je bila prva solana u Evropi. Tim arheologa na čelu sa profesorom Vasilom Nikolovim iz Nacionalnog arheološkog instituta i muzeja proučavali su ovo područje dugi niz godina, a iskopavanja na tom lokalitetu su započeta 2005. godine.

Najstariji grad u Evropi otkriven u Bugarskoj

Profesor Nikolov je nedavno izjavio: „Sada možemo da potvrdimo da je najstariji grad u Evropi postojao na lokaciji solane u Provadiji između 4700 i 4200 godine pre nove ere, u drugoj polovini petog milenijuma pre Hrista. Ono što razlikuje ovo naselje od ostalih drevnih sela u jugoistočnoj Evropi su izvori soli. Proizvedena so je bila dragocena kao zlato, korišćena je kao novac jer je bila potrebna i ljudima i životinjama. So je ovom naselju dala prosperitet.“

Znaci blagostanja su pronađeni u vidu bakarnih ukrasa za kosu, zlatnog nakita i ritualnih objekata koji su bili među skeletnim ostacima, kao i u činjenici da su tadašnji stanovnici Provadie živeli u dvospratnim kućama. So su proizvodili tako što su kuvali kamenje iz slanih izvora, a zatim ga oblikovali u brikete poput cigle i u tom obliku so koristili za trgovinu. Ovi podaci objašnjavaju nalazište zlata na groblju na obodu Varne, gde je u samo jednoj grobnici 1972. godine pronađeno 1,5kg zlatnog nakita i ukrasa nepoznatog porekla. I tada je procenjeno da je to najstarije masivno nalazište zlata u svetu.

Po procenama arheologa, u gradu je živelo između 300 i 350 stanovnika. Naučnici su bili u mogućnosti da otkriju i mnoge zanimljivosti vezane za tadašnje običaje. Neke od njih još pokušavaju da odgonetnu, poput onih da su tela nekih pokojnika sahranjena netaknuta, a neka samo od trupa naviše.

Jedna od članica tima profesora Nikolova, Margarita Linčeva, izjavila je da su primetne razlike u socijanim statusima, i da se pretpostavlja da su postojale dve klase, viša i niža. Takođe je primetila da su žene po tadašnjoj modi imale frizure nalik današnjim punđama, na šta ukazuju specifične igle za kosu koje su pronađene u grobnicama.

Otkriće profesora Nikolova potvrdili su do sada naučnici iz Japana, Velike Britanije i Nemačke koji su sa velikim ineresovanjem pratili ovo istraživanje.

foto: CNN News

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru