Ova biljka karakterističnog mirisa i arome, zauzima visoko mesto na skali začina. U ishrani koristi se kora, a ne njegov plod. Njegov prijatan miris i lekovita svojstva, čine ga neizostavnim začinom i lekom.
Cimet (Cinnnamomum verum) je zimzeleno drvo, visine 5–15 metara, koje potiče sa Cejlona (Šri Lanka) i pominje se kao začin još od 2800. godina pre nove ere. Najviše se gaji, pored Šri Lanke, u Kini, Indiji i Indoneziji. Kod nas se koristi kao prah ili kao kora od drveta. U prošlosti je u evropskim zemljama cimeta bilo u malim količinama, pa je bio veoma skup. Iako su slični po sastavu, postoji "kineski cimet" i "cejlonski cimet".
„Daleko u planinama kojima ljudska noga nije koračala, iznad nepristupačnih okomitih litica, žive čudne džinovske ptice koje u svoja gnezda ugrađuju grančice biljke koju Feničani zovu kinnamonum. Kako se do tih gnezda ne može doći, domišljati Arapi love zveri, seku ih na velike komade i ostavljaju u podnožju tih tajanstvenih planina. Ptice uzimaju krupne komade mesa i nose ih u svoja gnezda koja se pod velikom težinom plena raspadaju. Trgovci samo to čekaju. Iz ostataka gnezda biraju grančice cimeta i svojim velikim karavanima ga razvoze širom sveta“. (Herodot- grčki istoričar)
Iako se malo priča o njemu, cimet je najrasprostranjeniji začin i zbog prijatne arome i zbog pozitivnih efekata na ljudski organizam. Kao mešavina med i cimet jačaju imunitet i uspešno štite organizam od virusa i bakterija. Ubrzava disanje i rad srca, a time utiče na povećanje temperature tela i samim tim ubrzava sagorevanje masti. Odličan saveznik u borbi protiv dijabetesa, cimet pomaže boljem iskorišćenju insulina. Najnovija istraživanja potvrdila su da poboljšava tzv. glukozni metabolizam oko dvadeset puta. Ublažava menstrualne bolove, grčeve u mišićima, može prevenirati malignite, ali svakako da ne treba da pojedete veliku količini ovog začina u toku dana, jer su prevelike količine cimeta toksične. Preporučena dnevna količina je pola kafene kaščice. U nastavku se nalaze najblagotvorniji recepti za lečenje sa medom i cimetom, koje je objavio kanadski časopis Weekly World News.
ZA VARENJE HRANE - Upotreba meda jača bela krvna zrnca u borbi protiv svake bolesti, a cimet u kombinaciji sa medom pospešuje varenje. Zato je potrebno pre jela uzimati po dve kašike mešavine meda i cimeta kako bi se olakšalo varenje i najtežih jela.
ZA DUGOVEČNOST - Hunzi su pleme koje je dobro poznavalo lekovitost cimeta i meda. Oni svakodnevno uživaju u čaju od cimeta i meda, doživljavaju duboku starost i pri tom dugo ostaju krepki i vitalni, a upravo ova kombinacija, kazu naučnici, usporava proces starenja, produžava životni vek a kožu čini svežom, nežnom i krepkijom. Recept: jednu kašiku cimeta i četiri kašike meda prokuvati u jednoj šolji vode. Podeliti na četiri dela i piti tokom dana (četiri puta dnevno).
RAK KOSTIJU I STOMAKA - Istraživanja u Japanu potvrdjuju da se mešavinom meda i cimeta pomaže u lečenju raka kostiju i stomaka. Potrebno je svakodnevno uzimati mešavinu jedne velike kašike meda i jedne male kašike cimeta, dana tri puta dnevno tokom jednog meseca.
UPALA ZGLOBOVA (ARTRITIS) - Ujutru i uveče uzimati po jednu šolju vruće vode u kojoj je dobro umešana jedna mala kašika cimeta i dve velike kašike meda. Dugotrajna terapija može dovesti do izlečenja čak i hroničnog artritisa.
PROTIV ĆELAVOSTI - U vruće maslinovo ulje umešati jednu veliku kašiku meda i jednu malu kašiku cimeta. Ovu smesu utrljati u koren kose i ostaviti da deluje petnaest minuta. Za nekoliko dana koren kose će ojačati i kosa će prestati da opada.
PROTIV ZUBOBOLJE - Najmanje tri puta dnevno na bolni zub nanositi mešavinu meda i cimeta.
PROTIV HOLESTEROLA - Tri male kašike cimeta i dve velike kašike meda umešati u 4 dl čaja (najbolje koristiti zeleni čaj). Piti tri puta na dan. Kod prvog uzimanja, za dva sata holesterol u krvi će se smanji za deset posto, a nakon duže upotrebe moguće je postići potpuno izlečenje.
PREHLADA - Redovna upotreba meda i cimeta umanjuje mogućnost prehlade i infekcije bešike. U jednu veliku kašiku mlakog meda umešati jednu četvrtinu male kašike cimeta. Uzimati tri puta dnevno tokom tri dana i prehlada će nestati. Na ovaj način se još i uspešno čiste sinusi i leči hronični kašalj.
INFEKCIJA BEŠIKE - Umešati dve velike kašike cimeta i jednu malu kašiku meda u 2 dl mlake vode i popiti. Ova smesa će očisti bešiku i uništiti bakterije.
SRCE, NERVOZA I BOLOVI U STOMAKU - Med i cimet za doručak. Ukoliko se redovno za doručak jede hleb namazan sa mešavinom jednakih delova cimeta i meda imaće blagotvorno dejstvo na nervni sistem, stomačne bolove, čir na želucu i gasove.
PROTIV UMORA - Jednu polovinu velike kašike meda i jednu četvrtinu male kašike cimeta, umutiti u 2 dl vode. Piti ujutru na prazan stomak i popodne tokom sedam dana. Za to vreme će se organizmu vratiti snaga i vitalnost.
BUBULJICE I INFEKCIJA KOŽE - Dokazano je da med i cimet mogu sprečiti i zaustaviti stvaranja lišajeva, ekcema, bubuljica i sličnih infekcija kože, ukoliko se lice redovno tretira mešavinom jednakih delova meda i cimeta. Protiv akni umešati tri velike kašike meda i jednu malu kašiku cimeta. Nanositi na obolela mesta svako veče pre spavanja. Obično je potrebno dve nedelje da koža lica postane potpuno čista i zdrava.
ZA MRŠAVLJENJE - Možda malo čudno zvuči, ali med i cimet mogu poslužiti i kao sredstvo za mršavljenje. Mešavina jednakih delova meda i cimeta prokuvana u jednoj čaši vode, ne dozvoljava masnoćama da se talože u organizmu. Zato je potrebno piti dva puta dnevno po jednu čašu ovog napitka, ujutru pola sata pre jela i uveče pola sata pre spavanja.
PROTIV ZADAHA - Svako jutro ispirati grlo mlakom vodom u kojoj je umešana jedna kašika cimeta i jedna kašika meda.
ZA POPRAVLJANJE SLUHA - Za popravljanje sluha svako jutro i svako veče, uzimati mešavinu jednakih delova meda i cimeta.